Η δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα για το Ασφαλιστικό ολοκληρώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της, όμως το ανοιχτό μέτωπο του κ. Α. Λοβέρδου με τις διαδικασίες του opengov δεν λέει να κλείσει. Χθες ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Θ. Αμπατζόγλου δήλωσε παραίτηση για οικογενειακούς λόγους. Ετσι ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός μένει ακέφαλος ενώ και στα υπόλοιπα Ταμεία οι διοικήσεις παραμένουν ίδιες επτά μήνες έπειτα από τις εκλογές.

Το παράδοξο αυτό, παρ΄ ότι προκαλεί προφανείς δυσκολίες στο έργο ενός υπουργείου που παίζει ρόλο στην οικονομική κατάσταση της χώρας, δεν έχει προκαλέσει την ανάλογη κινητοποίηση στους αρμόδιους για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. Η επιλογή των νέων διοικητών φαίνεται ότι έχει κολλήσει στα γρανάζια του opengov. Ο υπουργός Εργασίας είχε πάρει τις λίστες με τα ονόματα των υποψηφίων και είχε κάνει τις επιλογές του πριν από τα Χριστούγεννα. Το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, απάντησε επίσης στον υπουργό, αλλά αυτό δεν έλυσε το πρόβλημα. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού που γνωρίζουν το θέμα έλεγαν χθες ότι τα προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων είναι πολύ μεγάλα και ότι θα χρειαστούν πολύ ικανά πρόσωπα για να τα διαχειριστούν. Τα πρόσωπα αυτά μάλλον αναζητούνται έξω από τις λίστες της ανοιχτής διακυβέρνησης, διαφορετικά δεν εξηγείται η τόσο μεγάλη καθυστέρηση.

Ο κ. Λοβέρδος, στην εκπομπή «Ανατροπή» του Μega, χαρακτήρισε ανεξήγητο το γεγονός ότι οργανισμοί όπως η Εργατική Εστία παραμένουν χωρίς διοίκηση. Μάλιστα, η επιλογή προέδρου για την Εργατική Εστία δεν απαιτεί τίποτε περισσότερο από μια συνεννόηση μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και του Μεγάρου Μαξίμου. Πάντως, το θέμα των Ταμείων άνοιξε πιεστικά για την κυβέρνηση χθες έπειτα από την παραίτηση του κ. Αμπατζόγλου, ενώ και άλλοι διοικητές έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να αποχωρήσουν από τις θέσεις που κατέχουν. Αλλά και η ηγεσία του υπουργείου επιθυμεί να προχωρήσει στις δύσκολες αλλαγές που έχει μπροστά της με διοικητές της εμπιστοσύνης της και όχι με τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης. Ωστόσο ακόμη και αν το θέμα λυθεί και οι παραιτήσεις τους γίνουν αποδεκτές αμέσως, δεν θα είναι εφικτό να αντικατασταθούν προτού περάσει τουλάχιστον ένας μήνας καθώς η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος βρίσκεται σε εξέλιξη.