ΛΟΝΔΙΝΟ Πολύφερνη αλλά «δύστροπη» νύφη είναι πλέον ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της Βρετανίας Νικ Κλεγκ. Εκεί που ο νικητής των βουβών εκλογών της περασμένης Πέμπτης, ο αρχηγός των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον, παζάρευε με το κ. Κλεγκ την αλλαγή του εκλογικού συστήματος σε αντάλλαγμα για μια κυβέρνηση συνασπισμού των δύο κομμάτων, παρενέβη χθες δυναμικά ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, τουλάχιστον όσο δυναμικά του επιτρέπει η βαριά εκλογική ήττα. Ο αρχηγός των Εργατικών προσφέρθηκε να αποχωρήσει από την Ντάουνιγκ Στριτ αρ. 10, όχι όμως αμέσως αλλά «το αργότερο ως το ετήσιο συνέδριο του κόμματος τον Σεπτέμβριο» ικανοποιώντας τον προεκλογικό όρο του κ. Κλεγκ να μη στηρίξει τον «αποτυχημένο» κ. Μπράουν.
« Πιστεύω ότι η ανακοίνωση του κ. πρωθυπουργού μπορεί να είναι ένα σημαντικό στοιχείο σε μια διαδικασία ήπιας μετάβασης προς μια σταθερή κυβέρνηση » δήλωσε ο κ. Κλεγκ, «κλείνοντας το μάτι» στους Εργατικούς.
Από την πλευρά τους, οι Συντηρητικοί πρότειναν στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να κάνουν δημοψήφισμα για το εκλογικό σύστημα, το οποίο όλο και περισσότεροι στη Βρετανία θεωρούν ιστορικά ξεπερασμένο και αναποτελεσματικό, δεδομένου ότι είναι αυστηρά πλειοψηφικό σε 650 μονοεδρικές περιφέρειες- ακριβώς όσες και οι έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων.
« Δεν έχω καμιά επιθυμία να παραμείνω στη θέση μου περισσότερο από όσο είναι απαραίτητογια να διασφαλίσουμε ότι το μονοπάτι προς την οικονομική ανάπτυξη είναι ανοικτό και πως η διαδικασία των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που έχουμε συμφωνήσει προχωρεί γρήγορα » είπε ο κ. Μπράουν. Και τόνισε ότι « θα ήταν προς όφελος της χώραςο σχηματισμός μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνασπισμού ». Οι υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και ο υπουργός Παιδείας Εντ Μπολς θεωρούνται οι πιθανότεροι διάδοχοι του κ. Μπράουν.
Η πρωθυπουργική παρέμβαση έγινε ενώ οι Συντηρητικοί, που ήλθαν πρώτο κόμμα αλλά υπολείπονται 20 εδρών για την αυτοδυναμία, «παζάρευαν» με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.
Ο διαπραγματευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Ντέιβιντ Λόους δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι τα μέλη του κόμματός του επιθυμούν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδια των Συντηρητικών σχετικά με τις δαπάνες για την Παιδεία, την ανάπτυξη ενός δικαιότερου συστήματος φορολόγησης και της μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος.