ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ Μπορεί η νομιμοποίηση της μαριχουάνας να σώσει την Καλιφόρνια από τη χρεοκοπία; Μπορεί, λένε οι υπέρμαχοι της πλήρους αποποινικοποίησης, οι οποίοι θεωρούν ότι τα έσοδα από τους φόρους θα βοηθούσαν σημαντικά να αντιμετωπιστεί το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα της Πολιτείας.

Για τον λόγο αυτόν συστήθηκε η ανεξάρτητη κίνηση πολιτών για τον νόμο περί «Ρύθμισης, Ελέγχου και Φορολόγησης της Κάνναβης 2010» («Regulate, Control and Τax Cannabis Αct of 2010»), με σκοπό να πείσει τους πολίτες της πιο πολυπληθούς Πολιτείας των ΗΠΑ ότι μια τυχόν πλήρης απελευθέρωση θα μείωνε το έλλειμμα κατά αρκετά εκατομμύρια δολάρια.

Ο επικεφαλής της εκστρατείας Ρόμπερτ Λι κατάφερε να συγκεντρώσει 680.000 υπογραφές, κάτι που ανάγκασε τις Αρχές της Καλιφόρνιας να δεχθούν τη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος, το οποίο ορίστηκε για τον προσεχή Νοέμβριο, ταυτόχρονα με τις εκλογές για το Κογκρέσο και για την ανάδειξη του νέου κυβερνήτη.

«Ηλθε η στιγμή να ελέγξουμε τη μαριχουάνα. Και να τη φορολογήσουμε» είναι το κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει με ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ.

«Η νομιμοποίηση της μαριχουάνας θα είναι για την Καλιφόρνια ό,τι ο τζόγος για τη Νεβάδα και το Λας Βέγκας, δηλαδή ένα τουριστικό αξιοθέατο» υποστηρίζει ο κ. Λι, ο οποίος διατηρεί επιχειρήσεις που σχετίζονται με την κάνναβη στο Οκλαντ της Δυτικής Καλιφόρνιας.

Στήριξε όλη του την επιχειρηματολογία επάνω σε αριθμούς, επιστρατεύοντας ακόμη και καθηγητές πανεπιστημίου όπως τον Τζέφρι Μάιρον του Χάρβαρντ. Σύμφωνα με την έρευνα του διαπρεπή αμερικανού οικονομολόγου, το κόστος της ποινικοποίησης στοιχίζει στα δημόσια ταμεία 1 δισ. ευρώ. Το σχετικό νομοσχέδιο προτείνει φόρο 50 δολαρίων (σχεδόν 40 ευρώ) ανά ουγκιά (28 γραμμάρια), ενώ προβλέπει ότι θα φορολογούνται 500 τόνοι κάνναβης ετησίως. Δεν θα φορολογούνται οι μικρές προσωπικές καλλιέργειες και οι καλλιέργειες για ιατρικούς σκοπούς, αλλά μόνο οι φυτείες που παράγουν μεγάλες ποσότητες.

«Ακόμη και με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις του Ελεγκτικού Συμβουλίου, η Καλιφόρνια θα κέρδιζε κάπου 1,4 δισ.δολάρια (περίπου 1 δισ.

ευρώ ) από τη νομιμοποίηση. Με ένα τόσο μεγάλο έλλειμμα,ακόμη και αυτό το ποσό είναι μάννα εξ ουρανού» λέει ο κ. Λι. Ο εμπνευστής της κίνησης δηλώνει πεπεισμένος ότι αργά ή γρήγορα θα νομιμοποιηθεί πλήρως η μαριχουάνα, μια ουσία που διατίθεται στην Καλιφόρνια και σε άλλες 12 Πολιτείες μόνο για θεραπευτικούς σκοπούς, σαν αναλγητικό.

Στο πλευρό της πρωτοβουλίας στέκεται και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τομ Αμιάνο, ο οποίος υποστήριξε ότι η χρήση μαριχουάνας μπορεί και πρέπει να ελεγχθεί. «Η απαγόρευση δημιουργεί συνθήκες χάους… Τουλάχιστον με τους κανόνες έχεις κάποιο έλεγχο» λέει ο Αμιάνο.

Οι επικριτές της πρότασης απαντούν ότι το κοινωνικό κόστος από τη νομιμοποίηση της κάνναβης υπερέχει σε αξία των χρημάτων που θα φέρει η νομιμοποίηση της μαριχουάνας.

«Το αιματοκύλισμα σε αυτή τη χώρα εξαιτίας της χρήσης αλκοόλ και καπνού είναι τεράστιο, μια κατάσταση που θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο με τη χρήση ενός ναρκωτικού όπως η κάνναβη» ισχυρίζεται ο καθηγητής της φαρμακευτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας Τζόελ Χέι.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε πριν από λίγο καιρό, το 56% των ψηφοφόρων στην Καλιφόρνια συμφωνεί με τη νομιμοποίηση της χρήσης και τη φορολόγησή της ως πηγής εσόδων.

Επειδή η πλήρης νομιμοποίηση της μαριχουάνας έρχεται σε αντίθεση με την ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα είναι εκείνος ο οποίος θα πρέπει να λάβει την τελική απόφαση.