* ΜcDonald΄s: Αύξηση κατά 4,9% στις πωλήσεις Απριλίου στα εστιατόρια που λειτουργούν επί τουλάχιστον έναν χρόνο ανακοίνωσε χθες η κορυφαία πολυεθνική αλυσίδα γρήγορης εστίασης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι πωλήσεις των ΜcDonald΄s αυξήθηκαν κατά 3,8% στις ΗΠΑ, κατά 5,3% και 3,9% στην περιοχή Ασίας, Μ. Ανατολής και Αφρικής. Σημειωτέον ότι η μετοχή της ΜcDonald΄s, που περιλαμβάνεται στον αμερικανικό δείκτηβαρόμετρο Dow Jones Ιndustrial, παρουσίασε χθες ενίσχυση.

* Qatar Ηoldings: Την εξαγορά των γνωστών βρετανικών καταστημάτων Ηarrods ανακοίνωσε η εταιρεία που ελέγχεται από το ομώνυμο εμιράτο. Η εξαγορά κόστισε στην Qatar Ηoldings το ποσόν των 1,5 δισ. στερλινών (2,2 δισ. δολάρια). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο νυν ιδιοκτήτης των καταστημάτων κ. Μοχάμεντ αλ Φαγέντ θα αποσυρθεί και θα παραμείνει επίτιμος πρόεδρος της γνωστής εταιρείας λιανικών πωλήσεων. Οπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Qatar Ηoldings κ. Αχμάντ αλ Σαγέντ σε χθεσινή του ανακοίνωση, «είναι τιμή να αποκτήσουμε τα Ηarrods, μία μοναδική εταιρεία που συνδυάζει ορισμένες από τις καλύτερες τοποθετήσεις σε real estate και ταυτόχρονα ένα σύμβολο πολυτέλειας».

* Ηermes: Αύξηση των πωλήσεών της κατά 20,2% επέτυχε στο πρώτο τρίμηνο του 2010 η εταιρεία πολυτελών ειδών και αξεσουάρ. Υπολογιζόμενος με τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες, ο κύκλος εργασιών της Ηermes είναι αυξημένος κατά 18,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και ανήλθε σε 507,7 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των πωλήσεων προήλθε κατά κύριο λόγο από τα ιδιόκτητα καταστήματα του ομίλου, σε ποσοστό 26%, καθώς και από τη σταθερή απόδοση όλων των τομέων. Αύξηση κατά 4% παρουσιάζουν και οι πωλήσεις προς τη χονδρική, οι οποίες το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο παρουσίασαν κάμψη λόγω της οικονομικής ύφεσης. Οι πωλήσεις αυτές ενισχύθηκαν κυρίως από την καλή πορεία των αρωμάτων και των ρολογιών χειρός. * Ηenkel: Αύξηση 7,8% παρουσίασαν για το πρώτο τρίμηνο του 2010 έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος οι πωλήσεις του ομίλου παραγωγής χημικών προϊόντων, καθώς ανήλθαν σε 3,512 δισ. ευρώ. Σε αυτή την εξέλιξη συνέβαλαν όλοι οι επιχειρησιακοί τομείς της εταιρείας. Ο τομέας απορρυπαντικών της Ηenkel σημείωσε ανάπτυξη των πωλήσεων 5,5%. Ο τομέας καλλυντικών ξεπέρασε τα επίπεδα ανάπτυξης που σημείωσε τα προηγούμενα τρίμηνα. Ο τομέας συγκολλητικών τεχνολογιών σημείωσε διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, φθάνοντας στα επίπεδα του 14,5%. Τα καθαρά κέρδη τριμήνουαυξήθηκαν κατά 119,8%, από τα 121 εκατ. ευρώ στα 266 εκατ. ευρώ. Μετά την αφαίρεση δικαιωμάτων μειοψηφίας τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 259 εκατ. ευρώ, έναντι 117 εκατ. ευρώ.