Η αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη απαιτεί «επιπρόσθετες προσπάθειες» από όλες «τις χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι η δοκιμαζόμενη από το χρέος Ελλάδα δεν είναι το μόνο το πρόβλημα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν την Δευτέρα να δημιουργήσουν μαζί με το ΔΝΤ ένα δίκτυο προστασίας 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να μείνουν μακριά από την χρεοκοπία οι χώρες της ευρωζώνης. Αλλά ο κ. Μπαρόζο τόνισε «ότι δεν είναι μόνο να δίνει ή να δανείζει κανείς χρήματα».

«Είναι θέμα να ζητηθεί απ’ όλες τις χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ να καταβάλουν επιπρόσθετες προσπάθειες για την διόρθωση ορισμένων ανισορροπιών που υπάρχουν ακόμη», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ κ. Ανχελ Γκουρία.

Αλλά και ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν τόνισε από την πλευρά του: «Είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες και αποκλίσεις στην ανταγωνιστικότητα. Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε να ενισχύσουμε τόσο την ανταγωνιστικότητα στις εξαγωγές, η οποία χρειάζεται επειγόντως σε πολλές χώρες, και την ζήτηση στο εσωτερικό όπου χρειάζεται και είναι δυνατή».

Εξάλλου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εξετάσουν στις 18 Μαΐου τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν δεσμευτεί να λάβουν ή έχουν λάβει η Ισπανία και η Πορτογαλία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Ρεν σε σημερινή του συνέντευξη στην γαλλική εφημερίδα LesEchos.

Οπως τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος, οι δύο χώρες «οφείλουν να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα από σήμερα για να βελτιώσουν την κατάσταση των δημοσιονομικών τους τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος. Το θέμα θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου των υπουργών Οικονομικών στις 18 Μαΐου».

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Tagesspiegel εξάλλου, ο κ. Ρεν απηύθυνε προειδοποίηση προς τη Γαλλία και την Ιταλία, τονίζοντας ότι εκτός από την Πορτογαλία και την Ισπανία πάσχουν και αυτές από υψηλό χρέος και οφείλουν να περιορίσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα.

«Η Ισπανία κι η Πορτογαλία υπήρξαν στόχος κερδοσκοπικών κινήσεων. Αλλά αυτό οφείλεται και στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται και οφείλουν να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους. Αλλά και άλλες χώρες οφείλουν επίσης να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να περιορίσουν το έλλειμμά τους» δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα ο κ. Ρεν αναφερόμενος στην Ιταλία και τη Γαλλία.

Η Ιταλία δεν έχει υιοθετήσει ευρύ πρόγραμμα ανάκαμψης. Αλλά το επίπεδο του χρέους της είναι πολύ υψηλό, για τον λόγο αυτόν πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειές της για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού. Η Γαλλία επίσης πρέπει να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια», λέει στην ίδια εφημερίδα προειδοποιώντας ότι αυτό θα είναι το θέμα της συνόδου των υπουργών οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 18 Μαΐου.

Ως προς τη Γαλλία, «πρέπει επίσης να επιταχύνει τα σταθεροποιητικά μέτρα. Στον τομέα αυτόν, η ανακοίνωση του παγώματος των δημοσίων δαπανών από τον πρωθυπουργό κ. Φρανσουά Φιγιόν βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση», δηλώνει ο κ. Ρεν στην εφημερίδα Les Echos.

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε χθες ότι επεκτείνει τους στόχους μείωσης του ελλείμματός της, στο 7,3% του ΑΕΠ για το 2010, έναντι του αρχικού 8,3%, και στο 5,1% του ΑΕΠ το 2011, έναντι του αρχικού 6,6%. Η Ισπανία από την πλευρά της έχει ως νέο στόχο τη μείωση του ελλείμματός της στο 9,3% του ΑΕΠ το 2010, έναντι του 9,8% αρχικά, και στο 6,5% του ΑΕΠ το 2011, έναντι του αρχικού 7,5%.