Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την Τρίτη τo μερίδιο που θα καταβάλει το Βερολίνο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης του ευρώ, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.

To ύψος του γερμανικού μεριδίου εκτιμάται ότι θα κυμανθεί, εκτός απροόπτου, περίπου στα 123 δισ. ευρώ με τη μορφή δανειακών εγγυήσεων. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί έως 20%, αν εγκριθεί από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Κάτω Βουλής, πρόσθεσε η πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Παράλληλα, το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) εμφανίζεται διστακτικό, αναφέροντας πως δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα εγκρίνει το ευρωπαϊκό πακέτο για τη στήριξη του ευρώ, όταν το σχετικό νομοσχέδιο φτάσει στο Κοινοβούλιο, προειδοποιώντας πως η χώρα ενδέχεται να καταλήξει να πληρώσει ακόμη και το σύνολο του ποσού.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών βουλευτών στο Μπούντεσταγκ κ. Τόμας Οπερμαν ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ανοικτά ερωτήματα για το σχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα. «Τι θα γίνει αν οι άλλες χώρες που θα λάβουν βοήθεια από το πακέτο δεν συμβάλουν; Θα μεγαλώσει το μερίδιο της Γερμανίας;» δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του την Τρίτη.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι το μερίδιο της Γερμανίας ενδέχεται να αυξηθεί επειδή δεν θα έχουν όλες οι χώρες της ΕΕ τα μέσα να συμβάλουν. «Στη χειρότερη περίπτωση, οι Γερμανοί ενδέχεται να χρειαστεί να εγγυηθούν για τα 440 δις ευρώ μόνοι τους και δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό» πρόσθεσε ο κ. Οπερμαν.

Απών ο υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Το υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης για το πακέτο έγινε με την απουσία του υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έπρεπε να μεταφερθεί σε κλινική εξαιτίας προβλημάτων υγείας. Ο Γερμανός υπουργός απουσίασε και από το Ecofin της Κυριακής, όταν λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε κλινική των Βρυξελλών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου αντέκρουσε και την Τρίτη τις φήμες περί επικείμενης απομάκρυνσης του υπουργού, οι οποίες εντείνονται τις τελευταίες εβδομάδες. Ο κ.Σόιμπλε επέζησε το 1990 επίθεσης με μαχαίρι, η οποία όμως τον άφησε παράλυτο και με προβλήματα υγείας.