Νεκροί και τραυματίες, βίαια περιστατικά αλλά και καταγγελίες για ταλαιπωρία των εκλογέων από τις μηχανήματα ψηφοφορίας σημάδεψαν τις σημερινές εκλογές στις Φιλιππίνες.
Στα βίαια περιστατικά που συνέβησαν κατά την προεκλογική περίοδο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 30 άνθρωποι. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τουςσήμερα σε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε αντίπαλες παρατάξεις στο νότιο τμήμα της χώρας στην επαρχία που έγινε το θέατρο της σφαγής 57 πολιτών, μεταξύ τους 30 δημοσιογράφοι που συνόδευαν έναν υποψήφιο στις τοπικές εκλογές το 2009. Στην ομάδα του κυβερνήτη Ντάτου Ανταλ Αμπατουάν και πολιτικού αντίπαλου του θύματος απαγγέλθηκε κατηγορία ότι διέπραξε τη σφαγή για πολιτικές αντιζηλίες με άλλη μουσουλμανική ομάδα. Άλλοι πολίτες δύο σκοτώθηκαν σε επεισόδια την Κυριακή.
Εντωμεταξύ, οι δημοσκοπήσεις έδιναν στον γερουσιαστή Μπενίνιο Ακίνο –γιο του δολοφονημένου από τη δικτατορία ηγέτη και της Κοραθόν Ακίνο– ένα σαφές προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του, του γαιοκτήμονα Μάνι Βιλάρι και του πρώην προέδρου Τζόσεφ Εστράδα.
Και ο ίδιος ο Ακίνο βίωσε από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ψηφοφόροι όταν χάλασε το μηχάνημα στο εκλογικό κέντρο και δεν μπόρεσε ο ίδιος να ψηφίσει αμέσως. Είναι η πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθούν σε εκλογές στη χώρα και δεν λείπουν οι καταγγελίες για δυσλειτουργία ακόμα και για προβλήματα στο λογισμικό.
Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή αποφάσισε να παρατείνει τη διαδικασία για άλλη μία ώρα (ως τις 14:00 ώρα Ελλάδος) μέχρι να ψηφίσουν όλοι. Εκτός από τον πρόεδρο τους, οι Φιλιππινέζοι θα αναδείξουν 250 βουλευτές, 12 από τους 24 γερουσιαστές και 17.000 τοπικούς και επαρχιακούς άρχοντες.
Ο νέος πρόεδρος της χώρας –καθώς η αμφιλεγόμενη Γκλόρια Αρόγιο ολοκληρώνει τη θητεία της αλλά θέτει υποψηφιότητα για το Κοινοβούλιο– έχει να αντιμετωπίσει την βαθιά ριζωμένη διαφθορά, τους ένοπλους εξτρεμιστές ενώ, θεωρούν οι αναλυτές, πρέπει να εργαστεί για να ενισχύσει τους μάλλον αδύναμους δημοκρατικούς θεσμούς στη χώρα.