Την εμπέδωση κλίματος κοινωνικής δικαιοσύνης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης έθεσε ως προϋπόθεση ο πρωθυπουργός για ένα μέλλον που αξίζει στην Ελλάδα, μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Παράλληλα, μίλησε για θετικό κλίμα στο συμβούλιο των αρχηγών, τονίζοντας όμως ότι αυτό θα κριθεί στην πράξη, και προανήγγειλε μεγάλες αλλαγές τα επόμενα χρόνια.

Ο πρωθυπουργός παρατήρησε στην ομιλία του ότι λόγω και των μέτρων που έχουν ληφθεί έχει οξυνθεί στην κοινωνία το αίσθημα της αδικίας, κάτι το οποίο ο ίδιος έθεσε προχθές στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, το αίσθημα δικαιοσύνης είναι πάρα πολύ σημαντικό για να χτυπηθεί η ατιμωρησία, κάτι που αφορά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ προωθούν με αλλαγές και ανατροπές τις μεγάλες αλλαγές, αλλά με σταθερό δημοκρατικό τρόπο που εμπεδώνει το αίσθημα δικαίου και όχι την εύκολη κριτική.

Συμβούλιο αρχηγών: Θετικό μεν επιφυλάξεις δε

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός ανέφερε πως διαπίστωσε θετική ανταπόκριση σε πολλά θέματα. Κράτησε όμως ορισμένες επιφυλάξεις, διότι όπως είπε, όλα αυτά θα κριθούν στην πράξη και πρόσθεσε ότι πολλά που στηρίζονται στα λόγια δεν στηρίζονται στην πράξη, αναφέροντας χαρακτηριστικά το θέμα της αξιοκρατίας στο δημόσιο, της εξέλιξης με αξιοκρατικό τρόπο και το θέμα του Καλλικράτη.

Οι επιφυλάξεις του κ. Παπανδρέου σχετίζονται με τη στάση που τηρεί σε ορισμένα θέματα η αξιωματική αντιπολίτευση και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση και δεν θα τις αντιμετωπίσει μικροπολιτικά.

Αναφερόμενος στην απουσία της κ. Παπαρήγα και του κ. Τσίπρα από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τις στιγμές που εμπεδώνονται οι δημοκρατικοί θεσμοί και η λειτουργία τους θα έπρεπε να ήταν παρόντες.

Ο ίδιος, όπως ανέφερε, κατέθεσε τις προτάσεις της κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, μια εποχή που όπως είπε θα χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες αλλαγές και τομές στη χώρα. Όπως είπε τα θέματα που έθεσε αφορούσαν στην κοινωνική δικαιοσύνη, στο αίσθημα δικαίου, στο ασφαλιστικό, στα θέματα πρόνοιας, υγείας και παιδείας αλλά και στα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης που χρειάζεται η χώρα και την ανάγκη να προσελκυθούν επενδύσεις.

«Βγαίνουμε από μία κατάσταση πανικού»

Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην απόφαση που έλαβε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον μηχανισμό στήριξης τόνισε ότι έκλεισε ένας κύκλος του αγώνα που έκανε η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο ευρύτερος μηχανισμός που αποφασίστηκε να δημιουργηθεί βασίζεται στις ίδιες αρχές που βασίστηκε η στήριξη προς την Ελλάδα.

Τόνισε επίσης ότι η χώρα μας από την αρχή είχε τονίσει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είχε ευρύτερες διαστάσεις καθώς και ότι η χώρα μας ανταποκρίθηκε στις ευθύνες της γρήγορα. Και επισήμανε τις καθυστερήσεις που υπήρξαν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις αγορές οι οποίες είτε για κερδοσκοπικούς είτε για άλλους λόγους δεν άφηναν ήσυχη την Ευρωζώνη και την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με ηρεμία και αποτελεσματικότητα.

Κερδίσαμε, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, τη μάχη της αξιοπιστίας και δικαιωθήκαμε, αν και με πολύ πόνο και σημαντικές απώλειες για την οικονομία και την κοινωνία. Αλλά όπως τόνισε, βγαίνουμε από μία κατάσταση πανικού η οποία κυριάρχησε τους τελευταίους μήνες.

Τώρα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μπορούμε να αφοσιωθούμε στις μεγάλες αλλαγές καθώς πλέον αντιμετωπίζονται οι ανεξέλεγκτες αγορές.

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η Ευρώπη πήρε αυτές τις αποφάσεις για θέματα τα οποία, όπως είπε, πρώτη έθεσε η Ελλάδα, η οποία ουσιαστικά έσυρε το χορό της δημιουργίας του μηχανισμού, κάτι που όπως τόνισε ήταν καθοριστικό, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη και για την διεθνή οικονομία.