Συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως μείωση ενοικίων,δημοτικών τελώνκαι λογαριασμών ΔΕΚΟ, ρύθμιση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών και ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, θέτει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), απαντώντας στο κάλεσμα τηςΛ.Κατσέλη για μείωσητων τιμών στα είδη ευρείας κατανάλωσης.

Ειδικότερα, στο κάλεσμα της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας για μια συμφωνία πλαίσιο για τη μείωση των τιμών στα είδη ευρείας κατανάλωσης, απάντησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕΒασίλης Κορκίδης:

«Όλοι καταναλωτές, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα επωμιζόμαστε μεγάλα βάρη, αλλά πρέπει να βάλουμε πλάτη για την έξοδο από την κρίση. O εμπορικός κόσμος το έχει αποδείξει στην πράξη καθώς έχει επωμιστεί ήδη την αύξηση του 2% του ΦΠΑ πριν από λίγες εβδομάδες. Δεν μπορεί όμως να ζητούνται περαιτέρω χαμηλότερες τιμές στην αγορά, και κατά συνέπεια μείωση κόστους παραγωγής και μείωση μεικτού κέρδους, όταν η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα άρει τις στρεβλώσεις που σύμφωνα και με την ίδια την Υπουργό «πολλές φορές βάζει το ίδιο το κράτος».

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, για να αλλάξει η ψυχολογία τόσο των πολιτών όσο και της αγοράς και να φύγει ο πανικός και ο φόβος απαιτείται η μείωση των εισοδημάτων να αντικατασταθεί από μείωση τιμών, αλλά η μείωση τιμών απαιτεί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

* Μείωση ενοικίων,δημοτικών τελών, λογαριασμών ΔΕΚΟ
* Περαιτέρω ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών
* Πραγματική ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και αντιμετώπιση των στρεβλώσεων από τις καταχρηστικές χρεώσεις των τραπεζών.
* Αναζήτηση καταναλωτικών αποθεμάτων από το παρεμπόριο – παραοικονομία
* Αμεση ενεργοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων
* Μείωση φορολογικών συντελεστών
* Ουσιαστική ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού
* Εφαρμογή εμπορικής χωροταξίας και απρόσκοπτης λειτουργίας της αγοράς

Η ΕΣΕΕ ζητά να γίνουν άμεσα θεσμικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας όπως η αναβάθμιση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, η ενίσχυση του ρόλου του ελεγκτικού μηχανισμού και των παρατηρητήριων τιμών, η πάταξη του παραεμπορίου.

Τέλος, ο εμπορικός κόσμος ζητά την δημιουργία ενός πακέτου ενίσχυσης της ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία, αντίστοιχη με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ενίσχυση των Τραπεζών.