Η αγορά κρατικών ομολόγων χωρών της ευρωζώνης και η επαναφορά κάποιων από τα έκτακτα μέτρα ρευστότητας, περιλαμβάνονται στη σειρά μέτρων που αποφάσισε η ΕΚΤ για αντιμετώπιση της κρίσης και την υποστήριξη των αγορών που δέχονται πλήγμα.

Η ΕΚΤ δεν υπέκυψε σε πολιτικές πιέσεις για την αγορά ομολόγων, ήταν απόφαση του ΔΣ ξεκαθαρίζει ο Ζ.Κ.Τρισέ και δεν αποκαλύπτει το ποσό που θα διατεθεί.

Ωστόσο ήδη κεντρικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει την αγορά ομολόγων.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είπε ότι θα αγοράσει κρατικά ομόλογα χωρών της ευρωζώνης για να υποστηρίξει τις αγορές που δέχονται πλήγμα, εγκαταλείποντας τις αντιστάσεις της εξαιτίας της κρίσης χρέους της Ελλάδας.

Η ΕΚΤ είπε ότι η κίνησή της δικαιολογείται, καθώς οι κυβερνήσεις έχουν υποσχεθεί να εκπληρώσουν αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους και να επιταχύνουν τις προσπάθειες σύγκλισης. Η κεντρική τράπεζα είπε επίσης ότι θα επανεκκινήσει τις πράξεις χρηματοδότησης σε δολάρια και θα επαναφέρει κάποια από τα έκτατα μέτρα ρευστότητας που είχε αρχίσει να αποσύρει.

«Η ΕΚΤ αποφάσισε διάφορα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις σοβαρές εντάσεις σε διάφορους κλάδους της αγοράς που πλήττουν τη νομισματική πολιτική», αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της, μετά την απόφαση για δημιουργία πακέτου βοήθειας ύψους 500 δισ. ευρώ από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ.

Ακόμη η ΕΚΤ αποφάσισε την πραγματοποίηση των επόμενων δύο τρίμηνων πράξεων χρηματοδότησης σε σταθερό επιτόκιο, αντί για ανταγωνιστικές προσφορές, όπως αρχικά σχεδίαζε.

Επιπλέον ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει τις 6μηνιαίες χρηματοδοτήσεις προσφέροντας στις τράπεζες όλα τα ποσά που ζητούν από τις 12 Μαΐου σε σταθερό επιτόκιο που συνδέεται με το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης.

Τρισέ: «δεν υποκύψαμε σε πολιτικές πιέσεις»

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αγοράσει κρατικά ομόλογα δεν έγινε κατόπιν πολιτικών πιέσεων, είπε ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Τρισέ, σήμερα,Δευτέρα, χωρίς να αποκαλύψει το μέγεθος των αγορών που προγραμματίζει η τράπεζα.

Όπως αναφέρει το Reuters, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Τρισέ είπε ότι η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες θα κάνουν ό,τι χρειάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων, αλλά δεν έδωσε καμία ένδειξη για το ποσό που είναι διατεθειμένες να διαθέσουν.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ πρόσθεσε ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα και ότι τάχθηκε υπέρ αυτής η συντριπτική πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.

Ο Ζ.Κ.Τρισέ αρνήθηκε ότι η ΕΚΤ υπέκυψε σε πολιτικές πιέσεις για αγορά ομολόγων, διαδικασία που επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησε νωρίτερα την Δευτέρα.

«Είμαστε απόλυτα ανεξάρτητοι. Η απόφαση αυτή είναι απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και όχι αποτελέσματα οποιουδήποτε είδους πίεσης», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το εάν οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων για αγορές ύψους 200-300 δισ. ευρώ ευσταθούν, είπε: «Το διοικητικό συμβούλιο θα αποφασίσει το μέγεθος των παρεμβάσεων. Σε αυτή τη φάση, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».

Πρόσθεσε δε, ότι η δυσλειτουργία των αγορών διαταράσσει το αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία και οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων της ευρωζώνης για επίτευξη των δημοσιονομικών τους στόχων είναι «απολύτως κρίσιμες».

Ο κ. Τρισέ είπε ακόμα ότι η ΕΚΤ θα απορροφήσει την επιπλέον ρευστότητα που θα διοχετεύσει μέσω της αγοράς ομολόγων, ώστε να μην χρειαστεί να μεταβάλει την σημερινή νομισματική πολιτική της, και πρόσθσε ότι η αποδοχή προθεσμιακών καταθέσεων θα ήταν ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος.

Ωστόσο, δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα διαχωρίσουν τις αγορές.

Ξεκίνησε η αγορά ομολόγων αδύναμων χωρών

Οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης έχουν ήδη ξεκινήσει την αγορά κρατικών ομολόγων, είπαν σήμερα Δευτέρα ιταλικές νομισματικές και τραπεζικές πηγές στο Reuters. Οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης επικεντρώνονται στην αγορά ομολόγων χωρών που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, είπε η τραπεζική πηγή.

Το γεγονός επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος της Bundesbank. H τράπεζα της Φινλανδίας είπε νωρίτερα, όπως αναφέρει το Reuters, ότι όλες οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα λάβουν μέρος στο σχέδιο αγοράς ομολόγων, βασικό κομμάτι της συμφωνίας για την σταθεροποίηση του ευρώ και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Ιταλικά και ελληνικά κρατικά ομόλογα αγοράζει η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας. όπως είπαν στο Reuters τη Δευτέρα πηγές στην αγορά ομολόγων η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας βρίσκεται στις αγορές για να αγοράσει ιταλικά και ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Μία από τις πηγές πρόσθεσε δε, ότι οι αγορές από την κεντρική τράπεζα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και ομόλογα άλλων χωρών.

Σε ότι αφορά αγορά ελληνικών ομολόγων τραπεζική πηγή τόνισε στο Reuters ότι ακόμη η ΕΚΤ δεν έχει ξεκινήσει. «Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ», είπε η πηγή, υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Από την πλευρά της η ΕΚΤ δεν θέλησε να σχολιάσει εικασίες ότι έχει ξεκινήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα χωρών της ευρωζώνης.