Κατά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν θα λάβουν χώρα δύο αλληλοσυνδεόμενα σημαντικά γεγονότα. Το πρώτο είναι η επίσημη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Πρόκειται για πρόταση την οποία είχε καταθέσει το περασμένο φθινόπωρο με την επιστολή του προς τον κ. Παπανδρέου ο τούρκος πρωθυπουργός, την οποία και έκανε δεκτή η ελληνική πλευρά. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μεικτό ελληνοτουρκικό υπουργικό συμβούλιο με τη συμμετοχή επτά ελλήνων και 10 τούρκων υπουργών.
Η τουρκική επιχειρηματική ελίτ πάντως έρχεται αρκετά καλά προετοιμασμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η τουρκική πολιτική ηγεσία έχει ήδη καταθέσει, έπειτα από ζυμώσεις με τους επιχειρηματίες, επεξεργασμένες προτάσεις για την υπογραφή περισσότερων από 30 συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας σε διάφορους τομείς:
1. Στις κατασκευές, καθώς μεγάλοι τουρκικοί όμιλοι γνωρίζουν τεράστια ανάπτυξη έχοντας ήδη κερδίσει πολλά συμβόλαια σε όλες τις γειτονικές χώρες, π.χ, στη Συρία ή στο Ιράκ.
2. Στις μεταφορές, με τους τούρκους επιχειρηματίες να ζητούν την απελευθέρωση του συγκεκριμένου τομέα για να αποκτήσουν δίκτυα διανομής των προϊόντων τους στην ευρωπαϊκή αγορά.
3. Στον τουρισμό, όπου έχει κατατεθεί πρόταση για συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας σε τρίτες χώρες για την προσέλκυση τουριστικών πακέτων.
4. Στην ενέργεια, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η συνεκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Αιγαίο με τη συμμετοχή και ξένων ομίλων. Το μέρισμα για τις δύο χώρες θα ήταν υψηλότατο, ιδιαίτερα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Η επιθυμία για ταχεία πρόοδο στις διερευνητικές επαφές συνδέεται, επιμένουν οι ίδιες πληροφορίες, με αυτό το ζήτημα. Ενδιαφέρον για τράπεζες
Πέραν του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, οι κκ. Παπανδρέου και Ερντογάν θα κηρύξουν την έναρξη των εργασιών του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Φόρουμ. «Προπομπός» του τουρκικού επιχειρηματικού ενδιαφέροντος ήταν ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα. Ο κ. Μπαμπατζάν συναντήθηκε με τον κ. Παπανδρέου, τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, την υπουργό Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα.
Διπλωματικές πηγές από την Τουρκία αναφέρουν ότι άλλος ένας τομέας στον οποίο εστιάζει το ενδιαφέρον της η Αγκυρα είναι ο τραπεζικός. Εχει άλλωστε προταθεί και υπογραφή ενός Πρωτοκόλλου Ανάπτυξης της Τραπεζικής Συνεργασίας. Το γεγονός αυτό συνδέεται, εκτιμούν γνώστες των όσων διαμείβονται, με τις συναντήσεις που είχε ο κ. Μπαμπατζάν με δύο κορυφαίους έλληνες τραπεζίτες: τον κ. Ν. Νανόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Εurobank, και τον κ. Απ. Ταμβακάκη, διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι τούρκοι τραπεζίτες θεωρούν την ελληνική αγορά «όχημα» για την είσοδό τους και στα Βαλκάνια.
Τα δύο αιτήματα
Οι τούρκοι επιχειρηματίες προσέρχονται με δύο αιτήματα. Το πρώτο είναι η κατάργηση της βίζας ώστε να έρχονται στην Ελλάδα και να μπορούν να εγκαθίστανται, να μελετούν επενδυτικές ευκαιρίες και να τις υλοποιούν. Το δεύτερο αίτημα είναι η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την επιχειρηματικότητα. Χαιρετίζουν μάλιστα τις προθέσεις της κυβέρνησης στον τομέα αυτόν.