ΒΕΡΟΛΙΝΟ Ερευνα για σεξουαλική κακοποίηση άρχισε κατά του πρώην επισκόπου του Αουγκσμπουργκ της Νότιας Γερμανίας Βάλτερ Μίξα, ο οποίος είχε παραιτηθεί τον περασμένο μήνα, αφού κατηγορήθηκε για ξυλοδαρμό παιδιών και οικονομικές ατασθαλίες στο καθολικό ορφανοτροφείο όπου ήταν υπεύθυνος. Η έρευνα ξεκίνησε μετά την προσφυγή της Εκκλησίας στην αστυνομία και αφορά υποψίες για την κακομεταχείριση νεαρού ο οποίος ήταν ανήλικος όταν διαπράχθηκε το αδίκημα, μεταξύ 1996 και 2005. Σύμφωνα με τον συνήγορό του, ο 69χρονος επίσκοπος «απορρίπτει κατηγορηματικά» αυτούς τους ισχυρισμούς.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ Κατηγορίες για τρομοκρατία απαγγέλθηκαν σε βάρος πέντε λευκών νοτιοαφρικανών εξτρεμιστών, οι οποίοι φέρονται ότι σχεδίαζαν βομβιστικές επιθέσεις σε συνοικίες μαύρων. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης εντοπίστηκε μια κρύπτη με όπλα και εκρηκτικά. Οι συλλήψεις έγιναν έναν μήνα μετά τη δολοφονία του λευκού εξτρεμιστή Γιουτζίν Τερμπλάνς, γεγονός που αναζωπύρωσε τις ρατσιστικές εντάσεις στη χώρα, 16 χρόνια μετά την κατάργηση του απαρτχάιντ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Το πλύσιμο των χεριών μετά τη λήψη μιας δύσκολης απόφασης- κίνηση η οποία από την εποχή όπου ο Πόντιος Πιλάτος «ένιψε τας χείρας του» έχει συνδεθεί με την αποποίηση της ενοχής- μπορεί να εξαλείφει τις αμφιβολίες για τις καθημερινές μας επιλογές, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν των ΗΠΑ. «Η μελέτη μας έδειξε ότι όσοι έπλεναν τα χέρια τους μετά τη λήψη μιας απόφασης δεν ένιωθαν πια την ανάγκη να αιτιολογήσουν την επιλογή τους» λέει ο υπεύθυνος της έρευνας Σπάικ Λι.

ΡΩΜΗ Η πρώτη… έκθεση διαζυγίου στην Ιταλία διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη. Στόχος της είναι να καλύψει την ανερχόμενη αγορά υπηρεσιών στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό διαζευγμένων της χώρας, αλλά και να βοηθήσει τους χωρισμένους να κάνουν μια νέα, ευτυχέστερη αρχή στη ζωή τους «προσφέροντας σοβαρές πρακτικές συμβουλές σε συχνά δραματικές καταστάσεις» , όπως υποστηρίζουν οι διοργανωτές. Στην έκθεση θα μπορεί κανείς να βρει μεταξύ άλλων εξειδικευμένους ψυχολόγους και δικηγόρους, οδηγίες για προγραμματισμό του διαζυγίου, γυμναστήρια και ινστιτούτα ομορφιάς.

ΛΟΝΔΙΝΟ Εκτός από «ευγενείς» επιστήμες, στο ιστορικό Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ παραδίδονται πλέον και μαθήματα χορού… σε στύλο, και μάλιστα στις ίδιες αίθουσες όπου κάποτε εκφωνούσαν ομιλίες οι Γουίνστον Τσόρτσιλ και Θίοντορ Ρούζβελτ . Η αμφιλεγόμενη δραστηριότητα, η οποία θυμίζει στριπτίζ, εντάσσεται στο πλαίσιο ομάδων αεροβικής άσκησης. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της φοιτητικής ένωσης του πανεπιστημίου, «αν μια έξυπνη, ανεξάρτητη γυναίκα επιθυμεί να μάθει έναν συγκεκριμένο τύπο χορού σε αξιοσέβαστο χώρο, το πανεπιστήμιο δεν το κρίνει ανήθικο».