Τρέχοντας… χαλαρά και χωρίς ανταγωνισμό στον πρώτο αγώνα της χρονιάς του στα 200 μ., ο τζαμαϊκανός σπρίντερ-φαινόμενο Γιουσέιν Μπολτ (μπροστά στη μεγάλη φωτογραφία) πέτυχε 19.56, επίδοση που είναι η τέταρτη καλύτερη όλων των εποχών! Και να σκεφθεί κανείς ότι, σύμφωνα με τον αμερικανό χρυσό ολυμπιονίκη της Αθήνας στα 100 μ. Μορίς Γκριν (ένθετη φωτογραφία), «η τεχνική του Μπολτ είναι άθλια, σούπερ άσχημη». Ο Γκριν, από τη θέση του προπονητή πλέον καθώς έχει αποχωρήσει από την αγωνιστική δράση, προσδιορίζει τα λάθη του Μπολτ αναφέροντας: «Η προώθηση του ποδιού του πάνω στην πίστα δεν είναι καλή, τα μπράτσα του ανεμίζουν, η θέση του σώματός του μπορεί πραγματικά να βελτιωθεί, τα γόνατά του πρέπει να σηκώνονται πιο ψηλά, υπάρχουν πάρα πολλά λάθη». Ο αμερικανός πρώην παγκόσμιος ρέκορντμαν υποκλίνεται όμως στην κλάση του Μπολτ και προβλέπει ότι «μπορεί να τρέξει ακόμη πιο γρήγορα. Ποιος ξέρει πού μπορεί να φθάσεικαθώς ποτέ δεν έχει ασχοληθεί αποκλειστικά με τα 100 μ., ενώ μέχρι στιγμής έχει φθάσει στην κορυφή με μια τεχνική άσχημη!».

Υπάρχει η… τσαγκαροδευτέρα, η Καθαρά Δευτέρα, η Μεγάλη Δευτέρα! Για τον Ολυμπιακό η αυριανή ημέρα είναι η «Δευτέρα των αποφάσεων», όπως βαφτίστηκε από ανθρώπους του συλλόγου στο περιθώριο του αγώνα της περασμένης Κυριακής με την ΑΕΚ. Βέβαια τότε υπολόγιζαν ότι το αποψινό ματς με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα θα είχε διεξαχθεί την περασμένη Τετάρτη και σήμερα θα γινόταν η αναμέτρηση των δύο ομάδων στο «Γ. Καραϊσκάκης», οπότε λογικά θα υπήρχε σαφής ένδειξη για το ποιος θα πάρει προβάδισμα συμμετοχής στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Εξ ου και κάποιοι ιθύνοντες των Ερυθρολεύκων μίλησαν για «Δευτέρα των αποφάσεων» στην πειραϊκή ΠΑΕ!

vvv
Σε κάθε περίπτωση όμωςτουτέστιν περιμένοντας πλέον και το ματς ΟλυμπιακόςΠΑΟΚ την ερχόμενη Τετάρτη στο «Γ. Καραϊσκάκης»- τίθεται το ερώτημα: Με τι προεργασία έρχεται για τον Ολυμπιακό «η (όποια) επόμενη ημέρα των αποφάσεων»; Αφού για προπονητή δεν γίνεται κάτι (ούτε καν με τον κ. Ερνέστο Βαλβέρδε που δήλωσε ότι περιμένει στο ακουστικό του) και τα ζητήματα είναι πάρα πολλά για να ληφθούν αποφάσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Θα υπάρξει τεχνικός διευθυντής (ο κ. Κριστιάν Καρεμπέ ή άλλος), θα προσληφθεί ένας παράγοντας να αντικαταστήσει τον κ. Σάββα Θεοδωρίδη στον Ρέντη, θα ενεργοποιηθεί (και σε ποιο ρόλο) ο κ. Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, θα υπάρξει συνεργασία της ΠΑΕ με τον κ. Βασίλη Γκαγκάτση; Υπενθυμίζεται ότι η περσινή προετοιμασία της ομάδας, που επίσης είχε μπροστά της δύο προκριματικούς γύρους, ξεκίνησε στις 19 Ιουνίου! Να πάει 25 Ιουνίου λόγω Μουντιάλ; Και πάλι, τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ μικρά.

Με την περίπτωση του Ηλία Κυριακίδη (για την πιθανή επιστροφή του οποίου μετά το διαζύγιο με τη Λάρισα λέγονται και γράφονται πολλά) η ΑΕΚ θα ασχοληθεί μόνον εφόσον ο 25χρονος ποδοσφαιριστής (ο οποίος αγωνίστηκε στην ΑΕΚ τη διετία 2005-2007) χαμηλώσει θεαματικά το κασέ του. Ποσό 350.000 vvv
ευρώ τον χρόνο (τόσα περίπου θέλει ο ικανός αμυντικός μέσος) δεν υπάρχει για ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν θα υπολογίζονται ως βασικοί αλλά ως εναλλακτικές λύσεις. Περισσότερες από 200.000

ευρώ η Ενωση δεν μπορεί να προσφέρει στον Κυριακίδη, για τον οποίο ο κ. Ντούσαν Μπάγεβιτς έχει μεν καλή άποψη, αλλά θεωρεί ότι το να του δοθεί το συμβόλαιο που ζητεί θα είναι ένα περιττό έξοδο, από τη στιγμή μάλιστα που δεν θεωρείται καλύτερος των υπαρχόντων αμυντικών μέσων ( Γιάχιτς, Μάκος, Καφές ).

vvv
Είναι πάντως φοβερό το ότι ποδοσφαιριστές που απομακρύνθηκαν ως αποτυχημένοι ή τελειωμένοι από την ΑΕΚ είναι αυτοί που παρουσιάζονται ως επίδοξοι μεταγραφικοί στόχοι της. Ο Κυριακίδης αποχώρησε από την ομάδα ως στάσιμος, όπως τον χαρακτήρισε το καλοκαίρι του 2007 ο κ. Λορέντσο Σέρα Φερέρ. Ο ισπανός προπονητής έκρινε ως μη χρήσιμο και τον Βαγγέλη Μόρα που τώρα η ΑΕΚ παρακαλάει να μειώσει τις απαιτήσεις του για να τον φέρει πίσω ως αντικαταστάτη του Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς, τον οποίο θέλει να πουλήσει. Εναν χρόνο μετά (καλοκαίρι 2008) ο κ. Γιώργος Δώνης συναίνεσε στην αποχώρηση των Τραϊανού Δέλλα και Νίκου Λυμπερόπουλου, οι οποίοι είναι πιθανό να επιστρέψουν στην ΑΕΚ και να κλείσουν σε αυτήν την καριέρα τους, επαναφέροντας την τάξη και την πειθαρχία στα αποδυτήρια. Εδώ ταιριάζει το « στερνή μου γνώση, να σ΄ είχα πρώτα ».

vvv
Δεν ήταν κακή μόνο η διαιτησία του κ. Σταύρου Τριτσώνη στον αγώνα Ολυμπιακός- ΑΕΚ. Συνολικά οι έλληνες διαιτητές δυσκολεύονται να ανέβουν επίπεδο σε αντίθεση με παλιότερα. Π.χ. τη δεκαετία του 1970 υπήρχε ο Λέλος Βαμβακόπουλος τον οποίο εμπιστευόταν η UΕFΑ σε κορυφαίους αγώνες του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ενώ την περασμένη δεκαετία ο κ. Κύρος Βασσάρας έφτασε να διαιτητεύσει αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου. Σήμερα οι εν ενεργεία έλληνες διεθνείς διαιτητές καλούνται να διευθύνουν που και που κανένα παιχνίδι στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ ή το Ντουμπάι. Τις ικανότητές τους δεν εμπιστεύονται πλέον ούτε οι Κύπριοι οι οποίοι στα πλέι οφ του πρωταθλήματός τους κάλεσαν διαιτητές ακόμη και από το Ισραήλ.

vvv
Οι 40αρες μπαλιές ακριβείας και το ασταμάτητο τρέξιμο του ακούραστου 69χρονου «στρατηγού» Μίμη Δομάζου, οι εξαιρετικές σέντρες και τα «τακούνια» τού αέρινου παρά τα 49 του χρόνια Δημήτρη Σαραβάκου , οι ελιγμοί και οι ντρίμπλες του ποιοτικού (αν και με περίσσια κιλά) 56χρονου Βέλιμιρ Ζάετς , τα ξαφνικά σουτ στην κίνηση του 46χρονου κορυφαίου σκόρερ Κριστόφ Βαζέχα και το μοίρασμα της μπάλας του 52χρονου Χουάν Ραμόν Ρότσα, όπως καταγράφηκαν στη φιέστα του νταμπλούχου Παναθηναϊκού την περασμένη Κυριακή, κατέδειξαν ότι η μπάλα δεν ξεχνιέται, αλλά κυρίως ότι οι εν λόγω άσοι του παρελθόντος μόνο τυχαία δεν αποτελούν ινδάλματα για γενιές και γενιές οπαδών του Τριφυλλιού.