Το περιώνυμο ΔΝΤ εγκρίνει σήμερα το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Το ίδιο συνέβη και την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής του Εurogroup. Ετσι, και κάτω από τους εξαιρετικά αυστηρούς όρους που έχουν υιοθετηθεί, τα δάνεια θα αρχίσουν να ρέουν κατά δόσεις σε μια χώρα που κανείς πλέον δεν εμπιστεύεται. Διότι η εικόνα που παρουσιάζει τη στιγμή αυτή η Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο είναι τραγική. Ποτέ η χώρα μας δεν είχε διασυρθεί σε τέτοιο βαθμό και αυτό θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην ούτως ή άλλως δύσκολη οικονομική πορεία, αλλά και στον χειρισμό των μεγάλων προβλημάτων της εξωτερικής πολιτικής, τα οποία παραμένουν πάντα ανοιχτά. Αρκεί μια ματιά στις ξένες εφημερίδες και στα δελτία ειδήσεων των ξένων τηλεοπτικών σταθμών για να αντιληφθεί κανείς τι συμβαίνει. Και είναι σίγουρο ότι η εικόνα αυτή δεν μπορεί να σβήσει, όσα χρήματα και αν δοθούν για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας, καθώς μάλιστα η Ελλάδα θεωρείται υπεύθυνη για την κρίση του ευρώ που κλονίζει την ευρωπαϊκή οικονομική σταθερότητα και απειλεί και τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Η Ελλάδα είχε ήδη χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας με τα ψεύτικα στοιχεία για το έλλειμμα που παρείχε στις ευρωπαϊκές αρχές και η αρνητική αυτή εικόνα ήρθε να συμπληρωθεί από τις ακραίες βιαιότητες στους δρόμους της Αθήνας και τη δολοφονία τριών αθώων πολιτών. Η εντύπωση που κυριάρχησε σε όλα τα ξένα μέσα ενημέρωσης είναι ότι ματαίως δίνεται η βοήθεια στην Ελλάδα, τη στιγμή που οι πολίτες της χώρας δεν είναι έτοιμοι να αποδεχθούν τα σκληρά μέτρα λιτότητας. Γεγονός που ήρθε να επιβεβαιώσει και η στάση που τήρησε στη Βουλή η ΝΔ, όταν στην Πορτογαλία και στην Ισπανία οι κυβερνήσεις συμφώνησαν με τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην επικύρωση των αντιστοίχων προγραμμάτων λιτότητας. Εμείς πάντως προτιμούμε να επιρρίπτουμε τις ευθύνες πότε στην κυρία Μέρκελ και πότε στους κερδοσκόπους (που αυτή είναι η δουλειά τους όταν τους προσφέρεται στο πιάτο η ευκαιρία), ενώ ο πραγματικός υπεύθυνος που οδήγησε τη χώρα σε αυτή την απίστευτη τραγωδία κρυβόταν την περασμένη Πέμπτη πίσω από τις κολόνες των «ορεινών» της Βουλής. Αλλά στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κανένας πολιτικός δεν υπέστη ποτέ κυρώσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αναμένουμε την προσεχή Παρασκευή την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα με την κουστωδία των υπουργών, ενώ το ερώτημα είναι αν αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσει ξανά ο διάλογος με την Αγκυρα. Αν προσδοκούμε θετικά αποτελέσματα, έχει καλώς. Οπως όμως έλεγε προ ημερών παλαιός έμπειρος διπλωμάτης, προσέρχεσαι σε μια διαπραγμάτευση μόνο αν πιστεύεις ότι μπορείς να βελτιώσεις τη θέση σου, αν όχι, αφήνεις τα πράγματα ως έχουν. Ποια είναι σήμερα τα όπλα που διαθέτει η εξασθενημένη Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία, η οποία έχει καθιερωθεί στον ρόλο της ισχυρής περιφερειακής υπερδύναμης; Είναι η ελληνική κυβέρνηση σε θέση, στη σημερινή δυσμενή συγκυρία, να πληρώσει το πολιτικό κόστος που απαιτείται για μια διευθέτηση των γνωστών προβλημάτων με την Τουρκία, όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια (που η χώρα βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση) το περίφημο αυτό πολιτικό κόστος είχε αναδειχθεί ως το κύριο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας;