Σε έναν τουριστικό προορισμό σαν το Ντουμπάι, που έχει χαρακτηριστεί απόπολλούς ο «παράδεισος του κιτς», η παρουσία εκεί του «βασιλιά του μινιμαλισμού» φαντάζει σαν τη μύγα μες στο γάλα. Ο μέγας ιταλός ντιζάινερ Τζιόρτζιο Αρμάνι άνοιξε πριν από λίγες ημέρες στο Ντουμπάι το πρώτο ξενοδοχείο που φέρει το όνομά του. Ενα ξενοδοχείο πιστό στο στυλ του σχεδιαστή και τόσο διαφορετικό από όλα τα άλλα ξενοδοχεία που υπάρχουν στα εμιράτα. Το «Αrmani Ηotel Dubai» φιλοξενείται στο υψηλότερο κτίριο στον κόσμο, το Μπουρτζ Χαλίφα, και τα εγκαίνιά του, που συνοδεύτηκαν από τη συνήθη λαμπρότητα αυτών των εκδηλώσεων, θεωρήθηκαν από πολλούς μια νέα αρχή για την τουριστική βιομηχανία του εμιράτου μετά την περυσινή χρεοκοπία και τη διάσωσή του από το γειτονικό Αμπου Ντάμπι. Μια νέα αρχή που τη χρειάζεται η τοπική οικονομία, μετά την τονωτική ένεση των 15 δισ. ευρώ από τους αδελφούς εμίρηδες, για να έρθουν πάλι πίσω οι τουρίστες και οι επενδυτές. Οι πρώτες ενδείξεις είναι πάντως ενθαρρυντικές. Το κτίριο Μπουρτζ Χαλίφα, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο του Τζιόρτζιο Αρμάνι, είναι το νέο σύμβολο του εμιράτου του Ντουμπάι αλλά και το σύμβολο της οικονομικής εξάρτησής του από το αδελφό εμιράτο του Αμπου Ντάμπι. Με ύψος 828 μέτρα και περισσότερους από 160 ορόφους, αντικαθιστά το εμβληματικό ξενοδοχείο «Μπουρτζ αλ Αράμπ» στη θέση της πιο χοτ τουριστικής ατραξιόν ανατολικά της Μέκκας και δυτικά της Σανγκάης και ταυτόχρονα θυμίζει στους κατοίκους του Ντουμπάι ότι, αν δεν άνοιγαν τη ροή των κεφαλαίων οι γείτονες, η οικονομία τους θα είχε καταρρεύσει. Γι΄ αυτόν τον λόγο εξάλλου ο εμίρης του Ντουμπάι άλλαξε την τελευταία στιγμή την ονομασία του ουρανοξύστη και του έδωσε το όνομα του σεΐχη Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, ηγεμόνα του Αμπου Ντάμπι και προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (Μπουρτζ σημαίνει Πύργος στα αραβικά). Ως συμβολική αναγνώριση της ευγνωμοσύνης προς τους γείτονες, οι οποίοι έσπευσαν να σώσουν τους ελαφρώς άμυαλους και παρασυρμένους από την τρέλα του μεγαλείου κυβερνήτες του Ντουμπάι, οι οποίοι είχαν την ατυχία να πέσουν πάνω στην ύφεση της διεθνούς οικονομίας τη στιγμή που το δικό τους όραμα ετοιμαζόταν να απογειωθεί.

Ολα αυτά ανήκουν τώρα στο παρελθόν και το Ντουμπάι με τον εμίρη του Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές του στο νέο οικονομικό περιβάλλον μετά τη συσσώρευση χρεών ύψους 60 δισ. ευρώ, εξαιτίας των οποίων χτύπησε κόκκινο στις τράπεζες πριν από μερικούς μήνες, προκαλώντας πανικό στις διεθνείς αγορές, ανάλογο με αυτόν που προκλήθηκε με την κατάσταση της δικής μας οικονομίας. Το δικό μας χρέος είναι βέβαια πολύ μεγαλύτερο και εμείς δεν έχουμε πλούσιους αδελφούς για να μας βοηθήσουν με τους ίδιους όρους, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Η συμφωνία με τους σεΐχηδες
Ο Αρμάνι παραδέχεται ότι η παρουσίατου στο εμιράτο ξενίζει τους πιστούς οπαδούς του δικού του στυλ. «Οταν μου πρότειναν το Ντουμπάι, ήμουν αρκετά επιφυλακτικός» δήλωσε ο ίδιος. «Για μένα ήταν ένα Λας Βέγκας στην έρημο,το αντίθετο δηλαδή από αυτό που αντιπροσωπεύω εγώ». Η πρόταση όμως της Εmaar, της κρατικής εταιρείας που μαζί με τη Νakheel μοιράζονται τα κατασκευαστικά έργα στο Ντουμπάι, ήταν αρκετά δελεαστική για να την απορρίψει. «Πάντα ήθελα να φτιάξω ένα ξενοδοχείο» ανέφερε ο μετρ στους «Sunday Τimes». «Είναι μια δέσμευση. Κάτι μόνιμο. Δεν μπορείς να το αλλάξεις, ενώ στη μόδα πρέπει να ανανεώνεσαι κάθε έξι μήνες.Θα ζήσει και μετά από μένα- εκτός κι αν συμβεί κάποιος σεισμός ή τίποτα τέτοιο».

Η συμφωνία του Αρμάνι με την Εmaar περιλαμβάνει μερίδιο επί των κερδών του ξενοδοχείου, καθώς και την καταβολή δικαιωμάτων στον σχεδιαστή για τον σχεδιασμό και τα προϊόντα του που χρησιμοποιήθηκαν στο ξενοδοχείο. Η Εmaar θα κατασκευάσει επίσης ένα δεύτερο Αrmani Ηotel στην έδρα του σχεδιαστή, το Μιλάνο, θέρετρα στο Μαρόκο και στην Αίγυπτο και υπάρχουν σχέδια για περισσότερα ξενοδοχεία με τη φίρμα του Αρμάνι στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στο Τόκιο και αλλού. Η συμφωνία στο Ντουμπάι περιλαμβάνει επίσης και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τη διακόσμηση 144 διαμερισμάτων στον ίδιο ουρανοξύστη, από τα οποία έχουν πουληθεί τα μισά, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.

Εκτός από τον πλήρη αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, των 160 δωματίων, των εστιατορίων και των λοιπών κοινόχρηστων χώρων του ξενοδοχείου, που απλώνονται σε οκτώ ορόφους του Μπουρτζ Χαλίφα, η ομάδα του Αρμάνι φρόντισε για τα πάντα: από τα σεντόνια και τις λάμπες ως τα μαχαιροπίρουνα και τα κάδρα ή μάλλον την έλλειψη αυτών, αφού το στυλ του σχεδιαστή προστάζει γυμνούς τοίχους. Η γραμμή είναι φυσικά απλή: γήινα χρώματα (το γνωστό «γκρεζ» του Αρμάνι), ξύλο και λιτά σχήματα, σαν τα ρούχα και τα έπιπλα του σχεδιαστή. Οι πελάτες θα μπορούν να παραγγέλνουν ό,τι τους αρέσει από το δωμάτιό τους και μην πάει ο νους σας στο σύνηθες ρουμ σέρβις αλλά στα έπιπλα και τα λοιπά διακοσμητικά αντικείμενα που τους αρέσουν και θέλουν να τα πάρουν σπίτι τους. Το ξενοδοχείο δεν είναι φθηνό και βρίσκεται στην ανώτερη κατηγορία τιμών για κατάλυμα στο Ντουμπάι, με το απλό δωμάτιο να ξεκινάει από τα 800 ευρώ και να φτάνει στα 8.000 ευρώ για την ακριβότερη σουίτα. Οι τιμές θα πέφτουν βεβαίως ανάλογα με τη ζήτηση και την περίοδο του χρόνου και θα πρέπει να αναμένουμε προσφορές όσο το Ντουμπάι θα προσπαθεί να ξαναβρεί τη θέση που πιστεύει ότι δικαιούται στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Σημάδια ανάκαμψης

Στον τομέα αυτόν τα νέα είναι μάλλον αισιόδοξα. Η Εmaar ανακοίνωσε τριπλασιασμό των κερδών της για το πρώτο τρίμηνο του 2010, ύστερα από μια διετία αρνητικών αποτελεσμάτων, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της λιανικής βλέπουν αύξηση των πωλήσεών τους στα εμπορικά κέντρα και τα μεγάλα πορτοφόλια αρχίζουν σιγά σιγά να επιστρέφουν, όπως φάνηκε και από μια πρόσφατη δημοπρασία στο Ντουμπάι των Christie΄s με έργα σύγχρονης αραβικής τέχνης που έπιασε τρεις φορές πάνω από τις προβλέψεις.

Ολα αυτά δεν σημαίνουν ότι η κρίση πέρασε. Οι τιμές των ακινήτων εξακολουθούν να είναι χαμηλές και πολλά κατασκευαστικά έργα μένουν ανολοκλήρωτα, αλλά η κρίση έδωσε την αφορμή για να μπουν πολλά πράγματα σε νέα βάση. Ο ερχομός του Αρμάνι έδωσε έναν πανηγυρικό τόνο, που θα έχει και συνέχεια, αφού θα ακολουθήσουν και άλλες εξίσου διάσημες αφίξεις. Σε λίγους μήνες θα εγκαινιαστεί ένα ξενοδοχείο σχεδιασμένο από την Ντονατέλα Βερσάτσε, σε τελείως διαφορετικό στυλ φυσικά από του Αρμάνι και πολύ πιο κοντά στο αραβικό γούστο. Ιδιαιτερότητα του Ρalazzo Versace, που θα διαθέτει και σπίτια προς αγορά, θα είναι ένα σύστημα ψύξης κάτω από την άμμο για να μην καίγονται τα πόδια των λουομένων από τον καυτό αραβικό ήλιο. Υστερα από την πιο ψηλή πισίνα στον κόσμο- στον 76ο όροφο του Μπουρτζ Χαλίφα- κάτι άλλο έπρεπε να σκεφθούν οι κατασκευαστές για να ανανεώσουν το ενδιαφέρον των αγοραστών.

ΗΛΙΚΙΑ: 75 ετών.

ΣΠΟΥΔΕΣ: Δηλώνει υπερήφανος που έμαθε την τέχνη του κοστουμιού κοντά στον μεγάλο δάσκαλο Νίνο Τσερούτι.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Εργένης.

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ: Ο όμιλός του πραγματοποιεί πωλήσεις της τάξεως των 2 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται από το «Forbes» στα 4 δισ. ευρώ.

ΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ: Ξεκίνησε να σπουδάζει γιατρός στο Πανεπιστήμιο της Πιατσέντζα αλλά τα παράτησε στο δεύτερο έτος.