Πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός του κατάρ σεΐχης Χαμάντ Τζαμπρ αλ Θανί ήλθε στην Αθήνα συνοδευόμενος από πολυμελή κυβερνητική αντιπροσωπεία της χώρας του και υπέγραψε δύο μνημόνια συνεργασίας που αφορούσαν τα ενεργειακά.
Μπορεί το κείμενο του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη με το ΥΠΕΚΑ να αποτελεί έκφραση καλής θέλησης ωστόσο αν οι καλές προθέσεις μεταφραστούν σε πράξεις τότε η Ελλάδα έχει να περιμένει πολλά από τα πετροδολάρια του Κατάρ.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός και ΑΠΕ αλλά και οι τομείς του τουρισμού και των αερομεταφορών.
Η πλέον γνωστή πρόταση του εμιράτου αφορά το περίφημο σχέδιο του Αστακού για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής βιοκαυσίμων και ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο LΡG καθώς και τερματικού σταθμού LΝG, ενώ το βασικό υποσχέδιο για τη δημιουργία όλων αυτών είναι η μετεξέλιξη του Αστακού σε βιομηχανικού-εμπορικού λιμενικού κέντρου, γεγονός που συνεπάγεται και άλλες επενδύσεις.
Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου «το μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας, που αφορά το ενεργειακό κέντρο του Αστακού, θέτει το πλαίσιο για την πραγματοποίηση μιας πολύ σημαντικής επένδυσης στον ενεργειακό τομέα και, βεβαίως, είναι μια ευπρόσδεκτη πρόταση και επένδυση για την Ελλάδα, αυτή την εποχή που περνά οικονομικές δυσκολίες».
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ μίλησε για επενδύσεις ύψους 5,5 δισ. δολαρίων στην Ελλάδα, μια προσφορά που «χρειάζεται παρακολούθηση, χρειάζεται αποφασιστικότητα και από τις δύο πλευρές ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις και να υλοποιηθούν» όπως είπε.
Τα ενεργειακά μνημόνια που υπεγράφησαν ήταν δύο: Το πρώτο ήταν γενικό για την προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας- Κατάρ στην ενέργεια, με στόχο την προώθηση της συνεργασίας στην ηλεκτροπαραγωγή, το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ.
Η δεύτερη και πιο ειδική συμφωνία αφορά το μνημόνιο που υπεγράφη από τον υφυπουργό Εξωτερικών Σ. Κουβέλη για τον Αστακό. Βάσει του μνημονίου η υλοποίηση της επένδυσης θα γίνει από την Qatar Ρetroleum Ιnternational- QΡΙ, που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα της Qatar Ρetroleum. Από ελληνικής πλευράς εταίρος του έργου θα είναι η ΝΑΒΙΠΕ Αστακού και οι ιδιοκτήτριες τράπεζες Αlpha Βank, Πειραιώς και Εμπορική. Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει 1.500 θέσεις εργασίας. Το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα θα διοχετεύεται κατά 70% στο ιταλικό δίκτυο και κατά 30% στο ελληνικό δίκτυο του Αχελώου. Παράλληλα θα δημιουργηθεί σταθμός επαναεριοποίησης και αποθήκευσης του υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου δυναμικότητας 7 δισ. κυβικών μέτρων.
Ηδη παράγοντες της ενεργειακής αγοράς θεωρούν πιο «πρόσφορη» για εξαγωγές υγροποιημένου αερίου την περιοχή της Β. Ελλάδας και ειδικότερα την Καβάλα, που είναι πιο κοντά στις χώρες που αναζητούν πρόσβαση σε υγροποιημένο αέριο.