O φόβος και η ανησυχία να αποτελέσει η Ελλάδα τη θρυαλλίδα ενός ντόμινο που θα παρασύρει σε εκτεταμένη δημοσιονομική κρίση πολλές ευάλωτες χώρες κέρδισαν έδαφος την τελευταία εβδομάδα προκαλώντας ισχυρές πιέσεις σε όλες τις αγορές του πλανήτη, ιδιαίτερα την Πέμπτη προς Παρασκευή.
Τις ανησυχίες κατεύνασε λίγο πριν από το μεσημέρι της Παρασκευής η απόφαση να συγκληθεί το βράδυ της ίδιας ημέρας έκτακτη σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες με τη μορφή «δείπνου εργασίας» προκειμένου να επικυρωθεί ο μηχανισμός στήριξης για τη διάθεση των 120 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Με αφορμή την εξέλιξη αυτή εξασθένησαν οι αρχικά ισχυρές πιέσεις που είχαν δεχθεί λίγο νωρίτερα όλα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και κυρίως του Νότου της ευρωζώνης. Υπό τον ασφυκτικό κλοιό των αγορών οι 16 ηγέτες της ευρωζώνης επίσπευσαν τις ενέργειές τους με την προτροπή και της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία είχε δηλώσει νωρίτερα: «Η πολιτική πρέπει να κερδίσει ξανά την υπεροχή της έναντι των αγορών». Στο ίδιο πνεύμα είχε προηγηθεί η δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ-ΜανουέλΜπαρόζο: «Οι κερδοσκόποι παίζουν με τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Για το Χρηματιστήριο Αθηνών η σύγκληση της έκτακτης συνόδου αποτέλεσε ευκαιρία βελτίωσης, που όμως δεν απέκτησε τελικά διάρκεια, δεδομένου ότι η συνεδρίαση είχε ξεκινήσει με έντονα καθοδικό κενό που πίεσε τον γενικό δείκτη στο χαμηλό των 1.622 μονάδων. Ως και την έναρξη της τελευταίας ώρας ο γενικός δείκτης εκινείτο υψηλότερα των 1.650 μονάδων, παραμένοντας πάντα σε αρνητικό έδαφος.
Λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης διέσπασε καθοδικά το προηγούμενο χαμηλό και αντιδρώντας από τις 1.621,46
μονάδες έκλεισε στις 1.630,17 μονάδες (χαμηλό 13 μηνών) με ημερήσιες απώλειες 2,86%, που ανέβασαν τις απώλειες της εβδομάδας στο 12,82%. Το αμέσως προηγούμενο χαμηλό έχει σημειωθεί στις 1.618 μονάδες στις 30 Μαρτίου 2009.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόσφατα χαμηλότερο σημείο του γενικού δείκτη κατεγράφη πέρυσι στις 9 Μαρτίου, τόσο ενδοσυνεδριακά (1.457,83
μονάδες) όσο και στο κλείσιμο (1.469,41 μονάδες). Το εν λόγω χαμηλό «ακούμπησε» στο προηγούμενο χαμηλό του γενικού δείκτη της 12ης Μαρτίου 2003 και συγκεκριμένα στις 1.466,95
μονάδες ενδοσυνεδριακά και στις 1.477,91 μονάδες στο κλείσιμο.
Στο στοιχείο της «διπλής ή τριπλής βάσης τιμών» στηρίζεται το αισιόδοξο σενάριο της τεχνικής ανάλυσης της Εμπορικής Τράπεζας που εκδόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής.