ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Το πετρέλαιο που διέρρευσε από την πλατφόρμα εξόρυξης της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού έφθασε χθες στον υγροβιότοπο των Νήσων Τσάντελερ στα ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνα, που είναι μέρος του Εθνικού Καταφυγίου Αγριας Ζωής του Μπρετόν. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι βρήκαν πτηνά, κυρίως σούλες και πελεκάνους, να έχουν βαφτεί μαύρα από το πετρέλαιο, την ώρα που οι εταιρείες οι οποίες προκάλεσαν την τεράστια οικολογική καταστροφή άρχισαν να επιρρίπτουν τις ευθύνες η μία στην άλλη.

Η ΒΡ Ρlc. παίζει προσεκτικά το παιχνίδι των δημοσίων σχέσεων λέγοντας ότι θα αναλάβει το κόστος καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκε από την πυρκαϊά η οποία ξέσπασε σε πλωτή εξέδρα άντλησης. Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο η ΒΡ έχει αρχίσει να υποδεικνύει ως υπεύθυνη για τη διαρροή την εταιρεία η οποία είχε διαθέσει τα μηχανήματα της εξόρυξης, την Τransocean Ltd.

«Δ εν ήταν η δική μας εξέδρα γεώτρησηςούτε ο δικός μας εξοπλισμός. Δεν ήταν οι άνθρωποί μας, τα συστήματά μας ή οι δικές μας διαδικασίες. Ηταν τα δικά τους συστήματα, οι δικοί τους άνθρωποι, ο δικός τους εξοπλισμός» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ Τόνι Χάουαρντ.

« Είναι άστοχο να κάνουμε υποθέσεις για το τι μπορεί να προκάλεσε την καταστροφή ενός πηγαδιούκαλά προστατευμένου και περιβεβλημένου με τσιμέντο, προτού διεξαχθεί η σχετική έρευνα » είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Τransocean Στίβεν Νιούμαν .

Αφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να φέρουν ευθύνη και οι εταιρείες που προσέλαβε η Τransocean για να φέρουν εις πέρας την επιχείρηση. Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες να καταβυθιστεί το γιγάντιο «καπάκι» που θα σφραγίσει την εστία της διαρροής δεν είχε ολοκληρωθεί, όπως αρχικώς υπολογιζόταν, ως αργά χθες. « Θα πρέπει να έχει τεθεί σε λειτουργία ως τις 10 Μαΐου » είχε δηλώσει ο υπεύθυνος της Επιχείρησης Εξόρυξης και Παραγωγής της ΒΡ Νταγκ Σαττλς προ δύο ημερών. Πρόκειται άλλωστε για την πρώτη φορά που επιχειρείται η εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής σε τόσο μεγάλο βάθος.

Στην επιχείρηση καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας, εκτός από το γιγάντιο αυτό «καπάκι» συμμετέχουν περισσότερα από 260 σκάφη και έχουν αντληθεί περίπου 30.000 βαρέλια. Αν αποτύχει η επιχείρηση σφραγίσματος με το «καπάκι», η ποσότητα που θα διαρρέει κάθε ημέρα θα ανέρχεται στο ισοδύναμο 60.000 βαρελιών.

Εν τω μεταξύ η ΒΡ εκμεταλλεύεται, εκτός από τις τηλεφωνικές γραμμές, και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του Διαδικτύου, Facebook και Τwitter, προκειμένου να πληροφορεί τους ενδιαφερόμενους για την πορεία της πετρελαιοκηλίδας. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα στο Facebook έχει ήδη 11.000 φίλους.