Την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου για να διευθετηθεί άμεσα και οριστικά το πολυετές πάγωμα στην αδειοδότηση των υφιστάμενων και νέων δικτύων κινητής τηλεφωνίας ζητούν με κοινή επιστολή που έστειλαν οι εταιρείες Cosmote, Vodafone και Wind.

Πρόκειται για τη δεύτερη επιστολή της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας προς τον Πρωθυπουργό, καθώς προηγήθηκε τον περασμένο Ιούλιο επιστολή με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι από το 2006 ως σήμερα έχουν εκδοθεί από τις εννέα περιφέρειες λιγότερο από το 10% των 6.000 εγκρίσεων περιβαλλοντικών επιπτώσεων που απαιτούνται για την αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Ενδεικτικά στην περιοχή της Αττικής έχουν εκδοθεί 106 εγκρίσεις σε σύνολο 1.800 αιτημάτων.

Στο μεσοδιάστημα όμως τίποτε δεν έγινε προς την κατεύθυνση της άρσης των σοβαρών εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στο στήσιμο του δικτύου τους, με αποτέλεσμα, μετά και τις πρόσφατες μαζικές αποξηλώσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε Αθήνα και επαρχία, οι εταιρείες να επανέλθουν θέτοντας ζήτημα κινδύνου για επενδύσεις που προγραμματίζουν. Σημειώνεται ότι ο μέσος χρόνος αδειοδότησης για μια κεραία κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα αγγίζει τους 30 μήνες, όταν ο αντίστοιχος χρόνος για την ευρωπαϊκή ζώνη φτάνει τους έξι-επτά μήνες.

Οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην επιστολή τους τονίζουν ότι προγραμματίζουν την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων ύψους 1,8 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας, που θα αφορούν υποδομές κινητής ευρυζωνικότητας, τεχνολογίας 3G και 4G-LΤΕ.

Τα συγκεκριμένα δίκτυα, τονίζουν οι εταιρείες, θα αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη στην παροχή προηγμένων ευρυζωνικών υπηρεσιών που θα είναι προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες, ιδίως στην περιφέρεια, σε τιμές προσιτές.