ΛΟΝΔΙΝΟ Είναι γνωστό ότι οι καρχαρίες διαθέτουν εξαιρετική όσφρηση και μάλιστα οι σφυροκέφαλοι καρχαρίες πιθανότατα διαθέτουν την πιο ισχυρή και ευαίσθητη στο ζωικό βασίλειο, καθώς μπορούν να «μυρίσουν» μια σταγόνα αίματος που βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου! Ομάδα επιστημόνων από μεγάλα βρετανικά πανεπιστήμια κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει τον μηχανισμό της όσφρησης των σφυροκέφαλων.

Οι ερευνητές κατ΄ αρχάς διαπίστωσαν ότι όταν ο σφυροκέφαλος καρχαρίας κολυμπά, συνήθως κινεί το κεφάλι του δεξιά αριστερά ώστε να οδηγηθεί το νερό στο κέντρο όσφρησης του εγκεφάλου. Το νερό περνάει μέσα από τη ρινική κοιλότητα του καρχαρία η οποία αποτελείται από ένα σύμπλεγμα σωληνώσεων, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται μια φουρκέτα που λειτουργεί ως κόμβος. Από εκεί ξεκινούν μικροσκοπικές δίοδοι οι οποίες φιλοξενούν τους «υπευθύνους» της οσφρητικής ισχύος του σφυροκέφαλου, αισθητήρες που μετατρέπουν τις οσμές σε χημικά σήματα.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης την παρουσία στο κεφάλι του σφυροκέφαλου καρχαρία μιας βαλβίδας η οποία δεν υπάρχει στα υπόλοιπα είδη καρχαριών.

Αυτή ελέγχει τη ροή του νερού προς το κέντρο της όσφρησης ώστε να κατευθύνονται εκεί αυστηρά οι απαραίτητες ποσότητες, για να μην προκληθεί βλάβη στον ιδιαίτερα ευαίσθητο μηχανισμό.