ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η αυλαία έπεσε. Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες με μεγάλη πλειοψηφία το ειδικό νομοσχέδιο για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Υπέρ της στήριξης ψήφισαν 390 από συνολικά 601 βουλευτές, ήτοι- με λίγες εξαιρέσειςόλοι οι βουλευτές της συμπολίτευσης (Χριστιανοδημοκράτες και Ελεύθεροι Δημοκράτες) καθώς και ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Πράσινοι. Εναντίον τάχθηκαν τα άλλα δύο αντιπολιτευτικά κόμματα, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι δήλωσαν αποχή, καθώς και οι βουλευτές της Αριστεράς, που ψήφισαν με «όχι». Στη συνέχεια το νομοσχέδιο εγκρίθηκε και από την Ανω Βουλή (Μπούντεσρατ). Η υπογραφή του, αμέσως μετά, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Χορστ Κέλερ, ώστε να αποκτήσει ισχύ νόμου, ήταν πλέον τυπική υπόθεση.

« Με την απόφαση αυτή προστατεύουμε το ευρώ » δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της Βουλής η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. « Η απόφαση θα έχει όμως αποτέλεσμα μόνο σε συνδυασμό με την εφαρμογή του φιλόδοξου προγράμματος λιτότητας, που ψηφίστηκε χθες από το ελληνικό Κοινοβούλιο ».

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο ήταν πάντως επεισοδιακή. Για δύο ώρες η Βουλή θύμιζε φραστικό πεδίο μάχης. « Η πολιτική σας απέτυχε οικτρά » δήλωσε, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών Γιόαχιμ Πος. « Οι παλινωδίες σας ήταν συνεχείς. Και αυτό άναψε φωτιές σε όλη την Ευρώπη ».

Εξίσου καυστική ήταν και η εκπρόσωπος του κόμματος «Αριστερά» Γκεζίνε Λετς. « Η βοήθεια είναι εις βάρος των γερμανών φορολογουμένων και δεν θα βοηθήσει πραγματικά τους Ελληνες, αλλά τις τράπεζες και τους κερδοσκόπους » είπε. Οι κερδοσκόποι, πρόσθεσε, είναι οι τρομοκράτες των χρηματιστικών αγορών, « Ταλιμπάν σε σμόκιν »- φράση που της επέφερε μομφή από τον πρόεδρο της Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ .

Διχασμός επήλθε όμως και στους κόλπους της αντιπολίτευσης. Η εκπρόσωπος των Πρασίνων Ρενάτε Κίναστ κατηγόρησε τους Σοσιαλδημοκράτες ότι με την αποχή τους καταπατούν την παραδοσιακή αρχή τους της «διεθνούς αλληλεγγύης». « Η σημερινή στάση σας θα σας μείνει σύντομα στον λαιμό » είπε.

Ανάποδος κόσμος. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε , ο οποίος μέχρι πρότινος τασσόταν κατηγορηματικά κατά της βοήθειας, ήταν χθες οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της. Το γερμανικό κατεστημένο έκανε από χθες τελειωτικά στροφή 180 μοιρών υπέρ της Ελλάδας. Και αυτό εκφράζεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου Γερμανών Τραπεζιτών, ότι τα ιδρύματά τους θα συμμετάσχουν, παράλληλα προς την ευρωβοήθεια, στη στήριξη με ποσό ύψους 8 δισ. ευρώ σε πιστώσεις και δάνεια.

Δεν φτιάχνει το κλίμα στις αγορές
Συνεχίστηκαν οι ρευστοποιήσεις στις διεθνείς αγορές, υπό τον φόβο εξάπλωσης της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη και εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με θέμα τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή πλήγμα στην αξιοπιστία του μηχανισμού διενέργειας συναλλαγών στις ΗΠΑ αποτέλεσε το προχθεσινό τεχνικό πρόβλημα που οδήγησε τον αμερικανικό δείκτη Dow Jones στη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση στην ιστορία του. Η κρίση χρέους στην Ευρώπη έχει μειώσει την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο, γεγονός που προκαλεί σημαντικές πιέσεις στις αγορές μετοχών και ομολόγων.

Η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ των δεκαετών ομολόγων του Ευρωπαϊκού Νότου και των γερμανικών διευρύνθηκε περαιτέρω, σκαρφαλώνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά. Το spread του ελληνικού τίτλου δεκαετούς διάρκειας επανήλθε στα επίπεδα των 1.000 μονάδων, του ισπανικού διατηρήθηκε πάνω από τις 160 μονάδες βάσης και του πορτογαλικού ξεπέρασε τις 350 μονάδες. Στην αγορά των ασφαλίστρων κινδύνου, η τιμή του Credit Default Swap (CDS) των 5ετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ξεπέρασε τις 1.000 μονάδες, συμπαρασύροντας και τις υπόλοιπες προβληματικές χώρες του πλανήτη.