Με άκρως επεισοδιακό τρόπο ολοκληρώθηκε χθες η ψήφιση από τη Βουλή του «πακέτου» των οικονομικών μέτρων που συνοδεύουν την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Με «νομοτεχνικού χαρακτήρα», κατά την κυβέρνηση, τροποποίηση του ψηφισθέντος μόλις την προηγούμενη νύχτα νόμου (που δημοσιεύθηκε αυθωρεί στο ΦΕΚ) για την εφαρμογή του μηχανισμού, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έλαβε χθες εξουσιοδότηση από τη Βουλή να μπορεί να υπογράφει συμφωνίες για την άμεση εκταμίευση των δανείων, χωρίς να απαιτείται η εκ των προτέρων κύρωσή τους από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η ανακοίνωση του υπουργού για την αλλαγή αυτή έγινε δεκτή με θύελλα διαμαρτυριών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κατήγγειλαν «νομοθετικό πραξικόπημα» και επιχείρησαν να εμποδίσουν την ψήφιση του νομοσχεδίου, προκαλώντας ονομαστική ψηφοφορία.

Οπως διευκρίνισε όμως ο κ. Παπακωνσταντίνου, με την τροποποίηση αυτή επιταχύνεται «η διαδικασία εκταμίευσης των δανείων» και αίρονται ασάφειες που μπορούν να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα με την αρχική διάταξη θα μπορούσε να δοθεί η εντύπωση ότι κάθε δανειακή σύμβαση θα έπρεπε να κυρώνεται από τη Βουλή και κατόπιν να γίνεται η εκταμίευση των ποσών. Σε συζήτηση μάλιστα με δημοσιογράφους ανέφερε ότι το θέμα ετέθη την προηγούμενη νύχτα από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο προεδρεύων αντιπρόεδρος κ. Γρ. Νιώτης έσπευσε να κλείσει άρον άρον τη συνεδρίαση και να ανακοινώσει την υπερψήφιση του νομοσχεδίου διά της «εικαζόμενης βούλησης της πλειοψηφίας» (καθώς στην αίθουσα ήταν παρόντες ελάχιστοι κυβερνητικοί βουλευτές) και προτού προλάβουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό των 15 υπογραφών για να υποβάλουν αίτημα ονομαστικής, το οποίο μπορούσε να οδηγήσει στην αναβολή ψήφισης του χθεσινού νομοσχεδίου- που αφορούσε το τμήμα των μέτρων για τις περικοπές δώρων και επιδομάτων αδείας- και βεβαίως της τροποποίησης του ψηφισμένου νόμου.

Η επίμαχη τροποποίηση που εισήγαγε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου αφορά τα μνημόνια, τις συμφωνίες και τις συμβάσεις δανεισμού, για τα οποία, ενώ αρχικώς οριζόταν ότι «εισάγονται στη Βουλή για κύρωση», πλέον ορίζεται ότι απλώς θα εισάγονται «για συζήτηση και ενημέρωση», ενώ προστέθηκε επιπλέον ότι «ισχύουν και εκτελούνται από της υπογραφής τους».