Πρώτο σενάριο: ένας δανός οικογενειάρχης κερδίζει σε κάποια κλήρωση διακοπές μιας εβδομάδας στο Σούνιο. Δεύτερο σενάριο: ένας ιάπωνας επιχειρηματίας καλείται να παραστεί σε συνέδριο στην Αθήνα. Τρίτο σενάριο: μια Αμερικανή θαμπώνεται βλέποντας σε φωτογραφίες τα σμαραγδένια νερά της Σκιάθου.
Σειρά σας τώρα να ολοκληρώσετε την ιστορία.
Ποιος από τους προαναφερθέντες θα μπει στο αεροπλάνο για να ταξιδέψει στην εμπόλεμη ζώνη; Ο Δανός θα φοβηθεί μη τυχόν και πυρποληθούν τα παιδιά του. Ο Ιάπωνας παθαίνει υστερία αν στραβώσει το πρόγραμμά του. Η Αμερικανή θα πάει στην Καραϊβική, όπου της κάνουν τεμενάδες. Αν μπούμε στη θέση καθενός από τους δυνητικούς τουρίστες, καταλαβαίνουμε ότι δεν έχουν λόγο να ρισκάρουν τον χρόνο και το χρήμα τους. Η τουριστική σεζόν ξεκίνησε με μολότοφ, αποκλεισμούς λιμανιών, με μια γενικευμένη ταραχή και μεταδιδόμενη θλίψη. Η κυρία Αντζελα Γκερέκου, άφραγκη υφυπουργός Τουρισμού, καλείται να σώσει την κατάσταση. Μπορεί να το καταφέρει χωρίς να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ;
Είναι γνωστό πως το πρώην υπουργείο Τουρισμού άφησε μόνο χρέη, όπως είναι γνωστό ότι επί Νέας Δημοκρατίας ξοδεύτηκαν για κουρτίνες και γραβάτες δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Αν ήταν μόνο οι σπατάλες, θα λέγαμε «ας πάει το παλιάμπελο». Ενα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο τουρισμός έχει τεράστια χρέη στα ξένα μέσα ενημέρωσης. Η παρελθούσα κυβέρνηση δημοσίευε καταχωρίσεις χωρίς να πληρώνει τον λογαριασμό. Αρα τώρα, που η Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλη ανάγκη, δεν μπορεί να διαφημιστεί αφού δεν έχει τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις στις ξένες εφημερίδες και τηλεοράσεις. Η τουριστική σεζόν ξεκίνησε με αρνητική προβολή, με ολοήμερα αφιερώματα στις τηλεοράσεις όλου του κόσμου για τη χώρα που «βουλιάζει από τη βία». Μια πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης ήταν να συγκροτήσει Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, στην ασφαλή αγκαλιά του ΕΟΤ.
Η κυρία Αντζελα Γκερέκου καλείται να ανατρέψει μια εικόνα. Εχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα: όσα δείχνουν και όσα λένε τα ξένα μέσα ενημέρωσης δεν είναι ούτε ψευδή ούτε εσφαλμένα. Κυκλοφορούν στην Αθήνα περί τους χίλιους τιμωρούς του λαϊφστάιλ, που καίνε αυτοκίνητα, που σπάνε ελεύθερα βιτρίνες, που έχουν πυρομαχικά στα σακίδιά τους- ενίοτε δολοφονούν. Μαζί με αυτούς κυκλοφορούν και οι νόμιμοι τιμωροί, με τα κλομπ, που χωρίς λόγο σπάνε τα δόντια μιας κατοίκου Εξαρχείων ή μπουζουριάζουν έναν ειρηνικό διαδηλωτή επειδή έχει το μαλλί ράστα.
Αυτά δεν κρύβονται στον σύγχρονο κόσμο. Με την ηλεκτρονική δικτύωση των ανθρώπων όλα μαθαίνονται στον πλανήτη την ώρα που συμβαίνουν. Η Αθήνα είναι μια δύσθυμη πόλη και η πλειονότητα των τουριστών που θέλει να επισκεφτεί την Ελλάδα περνά υποχρεωτικά από την πρωτεύουσα. Ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι τις ημέρες που προγραμματίζουν τις διακοπές τους δεν θα έχει παραλύσει η χώρα από γενική απεργία ή ότι δεν θα υπάρχει μεμονωμένη κινητοποίηση ενός κλάδου: τη μία ημέρα απεργούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, την άλλη οι λιμενεργάτες, την επόμενη κλείνουν οι δρόμοι.
Οι αριθμοί δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Η κρίση από μόνη της μείωσε τα έσοδα των δωματίων της Αττικής κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του 2010.
Μετά τα επεισόδια άρχισαν οι ακυρώσεις μεμονωμένων ταξιδιωτών και «πακέτων». Δεν θα γίνουν 12 συνέδρια που είχαν προγραμματιστεί, ενώ δεν είναι δυνατόν να υπολογιστούν οι απώλειες από τους τουρίστες οι οποίοι είχαν κατά νουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα αλλά δεν είχαν κάνει ακόμη τις κρατήσεις. Την ανακοπή του κύματος ακυρώσεων θα επιχειρήσουν κάποια «Γραφεία Εξωτερικού» τα οποία σε συνεργασία με τις διπλωματικές αρχές θα παρακολουθούν πόσες κρατήσεις γίνονται.
Ταυτόχρονα θα ασκηθεί η παραδοσιακή πολιτική «από τη μύγα ξίγκι»: θα προσκληθούν ξένοι δημοσιογράφοι, με εισιτήρια που χαρίζουν οι αεροπορικές εταιρείες και δωμάτια που παραχωρούν οι ξενοδόχοι. Οι παράγοντες της αγοράς θα είναι ευχαριστημένοι αν η πτώση είναι μικρότερη του 10% σε σχέση με πέρυσι.
Μάλλον δύσκολο…