Ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, καθιέρωση των 40 ετών ασφάλισης αντί των 37 για πλήρη σύνταξη και περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στις ηλικίες κάτω των 60 ετών περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να πάρει τον δρόμο για ψήφισή του από τη Βουλή.

Το νομοσχέδιο, την προετοιμασία του οποίου ολοκλήρωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Α. Λοβέρδος, θα τραβά μια «κόκκινη γραμμή». Οι αλλαγές στα όρια ηλικίας και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων θα ισχύσουν _ το πιθανότερο _ σε πέντε χρόνια, από το 2015 όπως συμφωνήθηκε την τελευταία στιγμή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Βεβαίως οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε μειώσεις των νέων συντάξεων ως 18% εφόσον αυτές υπερβαίνουν τα 850 ευρώ.

Η γενική ρύθμιση προβλέπει ότι το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων θα μειωθεί στο 65% (από 70%-80% σήμερα) των αμοιβών του εργαζομένου.

Ξεχωριστή ρύθμιση

για το Δημόσιο

Πέραν τούτου, εντός των επομένων εβδομάδων αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή και το νομοσχέδιο που ετοιμάζει ξεχωριστά το υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο επέρχεται σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων από 1ης Ιανουαρίου 2011, έτσι ώστε εντός τριών ετών να εξομοιωθούν με τα αντίστοιχα όρια των ανδρών συναδέλφων τους. Αυτό σημαίνει ότι και οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι (περίπου 140.000) που είχαν προσληφθεί ως το 1993 θα συνταξιοδοτηθούν στα 65 τους.

Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τους ένστολους, δηλαδή στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς.

Ενδεχομένως από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φιλ. Πετσάλνικο ή από βουλευτές των κομμάτων να τεθεί διαδικαστικό ζήτημα. Ισως απαιτήσουν τα δύο νομοσχέδια, αφού αφορούν συντάξεις και Ταμεία, να συζητηθούν και ψηφιστούν μαζί.

Οι νέες αρχές

Η λογική περισσότερα χρόνια ασφάλισης για μικρότερο ποσό σύνταξης σε σχέση με το σημερινό καθεστώς αποτελεί τη βασική φιλοσοφία του νέου ασφαλιστικού συστήματος για όλα τα Ταμεία που επιχειρεί να οικοδομήσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων θα συνταξιοδοτηθούν οι νέοι ασφαλισμένοι, αυτοί που θα αρχίσουν να εισέρχονται στην αγορά εργασίας από 1ης Ιανουαρίου 2015 και έπειτα. Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι οι αλλαγές θα ξεκινήσουν το 2018, αλλά ύστερα από απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το όριο μετατοπίζεται τρία χρόνια νωρίτερα.

Ωστόσο το νέο σύστημα θα αφορά και τους ήδη ασφαλισμένους με τον εξής τρόπο:

Θα ξεκινήσει σταδιακά να εφαρμόζεται από το 2015. Οσοι συνταξιοδοτηθούν μετά την ημερομηνία αυτή, η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με «μεικτό σύστημα», κατά το ήμισυ με το παλαιό σύστημα και κατά το υπόλοιπο με το νέο. Δηλαδή, από τα δέκα έτη που λαμβάνονται ως βάση υπολογισμού, τα μισά θα αφορούν το παλαιό σύστημα και τα άλλα μισά τους νέους συντελεστές. Σταδιακά θα αυξάνονται τα χρόνια που θα υπολογίζονται με τον νέο τρόπο, έτσι ώστε ως το 2030 η εφαρμογή του νέου συστήματος να έχει ολοκληρωθεί.

*************

Οι μεγάλες αλλαγές

_ Αυξάνονται από 37 σε 40 τα έτη ασφάλισης για την παροχή πλήρους σύνταξης.

_ Από τον Αύγουστο επιβάλλεται εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

_ Συγχωνεύονται σε τρία τα υφιστάμενα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ).

_ Μειώνεται το ανώτατο όριο των συντάξεων.

_ Μετά το 2015 καμία πρόωρη σύνταξη δεν θα λαμβάνεται σε ηλικία κάτω των 60 ετών.

_ Μειώνεται κατά 6% ετησίως η σύνταξη όσων αποχωρούν μεταξύ 60 και 65 ετών.

_ Αναθεωρείται ο κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

_ Εισάγονται αυστηρότεροι όροι για τις συντάξεις αναπηρίας.