Τη δυνατότητα να «μπαίνει λουκέτο» άμεσα και χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες στα πρατήρια καυσίμων που «συλλαμβάνονται» να νοθεύουν τα καύσιμα που πωλούν ή να κλέβουν στην αντλία τους καταναλωτές, με ειδικό μηχανισμό, προωθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για το θέμα. Τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και το Οικονομικών, μετά τη διαπίστωση ότι πλέον τα καύσιμα, λόγω μεγάλης αύξησης του ειδικού φόρου, συμμετέχουν με πολύ υψηλό ποσοστό (1,7%) στη διαμόρφωση του πληθωρισμού, προσπαθούν με κάθε μέσον να τιθασεύσουν τις τιμές που διαμορφώνονται ελεύθερα.
Ηδη χθες ο μέσος όρος πανελλαδικά διαμορφωνόταν στο 1,54 ευρώ, ενώ υπάρχουν πολλά πρατήρια ανά τη χώρα με εξαιρετικά υψηλές τιμές, ακόμη και 1,8 ευρώ. Κλιμάκια ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου διενεργούν διαρκώς ελέγχους για να διαπιστωθεί το ακριβές επίπεδο αύξησης της λιανικής τιμής μετά την πρόσφατη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και να διερευνηθούν τα αίτια πρόσθετων αυξήσεων, σε επίπεδο χονδρικής ή λιανικής πώλησης, οι οποίες ενδέχεται να υπερβαίνουν το ποσό που δικαιολογείται από την αύξηση του ΕΦΚ.
Την ίδια στιγμή προχωρούν σε ελέγχους για πιθανές αγορανομικές παραβάσεις, όπως η μη ενημέρωση του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων από τους πρατηριούχους, ενώ έλεγχοι ποιότητας και τιμών θα διενεργηθούν από τα ΚΕΔΑΚ. Ηδη γίνονται συνεννοήσεις και με τα κατά τόπους ελεγκτικά κλιμάκια των νομαρχιών για παρόμοιους ελέγχους.
Το πετρέλαιο διαπραγματεύτηκε χθες κοντά στα 77,5 δολ. το βαρέλι, με αύξηση περίπου μισού δολαρίου, ενώ σε επίπεδο δύο εβδομάδων καταγράφει πτώση περίπου 7 δολαρίων ανά βαρέλι.
Στο πλαίσιο αμοιβαίας ενημέρωσης για τα πετρελαϊκά και την αγορά καυσίμων εντάσσεται και η χθεσινή συνάντηση της υπουργού Οικονομίας κυρίας Λούκας Κατσέλη με τον πρόεδρο του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Τάσο Γιαννίτση και μέλη της διοίκησης του ομίλου, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις.