Χιούμορ, ειρωνεία, σαρκασμός, αισιοδοξία. Με αυτά ως βασικά συστατικά- σε διαφορετικές αναλογίες και συνδυασμούς- και μέσα από το «φίλτρο» της προσωπικής έκφρασης, επτά καλλιτέχνες της τέχνης του δρόμου (street art), στην πλειονότητά τους νεότεροι από 30 ετών, δημιουργούν πάνω στο θέμα της οικονομικής κρίσης. Τα έργα τους, όλα σε καμβά, θα εκτεθούν στο πλαίσιο της έκθεσης με τον πρωτότυπο τίτλο «Νo money, just honey» που εγκαινιάζεται την προσεχή Δευτέρα στην γκαλερί a. antonopoulou. art.
Μιλώντας για τη συμμετοχή του ο 35χρονος Σωτήρης Αργείτης δηλώνει ότι λειτούργησε «λίγο κόντρα»: θέλησε να εστιάσει στο σκληρό πρόσωπο του χρήματος. Πιστός στον τίτλο της έκθεσης, λέει πως για τον ίδιο το μέλι «υποδηλώνει ένα είδος ευτυχίας, ένα συναίσθημα που δεν υπάρχει και προσπαθούμε να το βρούμε μέσω του χρήματος. Χρήμα σημαίνει εξουσία. Η εξουσία, από την άλλη, είναι κακό για την ελευθερία. Πάντως στα έργα μου δημιουργώ εικόνες με χιούμορ και ειρωνεία».
Τι σημαίνει για τον ίδιο, ως καλλιτέχνη αλλά και ως πολίτη, η οικονομική κρίση; «Δεν μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξος» λέει ο γεννημένος στις Σπέτσες Αργείτης. «Προσπαθώ να επιβάλλω στον εαυτό μου την αισιοδοξία μέσω της φαντασίας. Είναι η προσωπική μου άμυνα.Κι αυτό γιατί πιστεύω πως το επόμενο διάστημα θα δούμε πράγματα χειρότερα από αυτά της περασμένης Τετάρτης στην Αθήνα».
Το χρήμα και η οικονομία αποτελούν σταθερά ερεθίσματα της δουλειάς του 27χρονου Δημήτρη Ταξή. «Εχω πάρει τον τίτλο της έκθεσης λίγο πιο σοβαρά» λέει και εξηγεί: «Παρομοιάζω το μέλι με το χρήμα.Οποιος δεν το έχει, δεν ζει καλά. Οποιος το έχειείναι βασιλιάς.Εννοείται πως στην αντιμετώπισή μου αυτή υπάρχει αρκετή δόση ειρωνείας». Ο Δημήτρης Ταξής άρχισε να ασχολείται με τη street art πριν από πέντε χρόνια. Από τα 17 του ωστόσο ασχολείται με το γκραφίτι. «Μου αρέσει να εκθέτω τα έργα μου σε δημόσια θέα μπας και ξυπνήσει κανείς και σκεφτεί λίγο περισσότερο».
Για τον Παύλο Τσάκωνα η οικονομική κρίση είναι τεχνητή. Μέσα από τη συμμετοχή του στην έκθεση θέλει, λέει, να δείξει «την όλη κοροϊδία και το ότι με κάποιον τρόπο πρέπει να αντιδράσουμε. Να αλλάξουν οι συνειδήσεις των ανθρώπων – αν και οι περισσότεροι είναι παραιτημένοι και δέχονται την κατάσταση όπως είναι». Ο ίδιος ανακάλυψε τη street art σε ηλικία 16-17 ετών. Αυτό που τον ελκύει είναι ότι πρόκειται για μια έκφραση «ανιδιοτελή», όπως τη χαρακτηρίζει. «Είτε στην γκαλερί εκθέσεις το έργο σου είτε στον τοίχο,έχεις τη δυνατότητα να περάσεις ένα μήνυμα».
ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Γκαλερί a.antonopoulou. art, Αριστοφάνους 20, Ψυρρή η Εγκαίνια στις 10 Μαΐου, στις 19.00
η Ως τις 25/6. Η έκθεση θα επαναλειτουργήσει από 1 ως 24 Σεπτεμβρίου η Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Σωκράτης Αργείτης, Αλέξανδρος Βασμουλάκης, iΝΟ, Jamer, Δημήτρης Ταξής, Παύλος Τσάκωνας και Βαγγέλης Χούρσογλου Στον δρόμο από τα δεκαπέντε
Ο 24χρονος iΝo (με αυτό το όνομα δραστηριοποιείται στον χώρο) ανακάλυψε την τέχνη του δρόμου μόλις στα 15 του χρόνια. Του άρεσαν οι μεγάλες επιφάνειες, η έκθεση των έργων του σε δημόσια θέα και η αμεσότητα της επικοινωνίας μέσω της street art. Οσο για το ζήτημα της οικονομικής κρίσης, το προσεγγίζει ρεαλιστικά. «Ποτέ τα πράγματα δεν ήταν εύκολα.Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ζούμε, αυτές προσπαθούμε να ξεπεράσουμε» λέει συγκεκριμένα. Στην έκθεση συμμετέχει με τέσσερα έργα τα οποία «προβάλλουν ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι το χρήμα. Τo χρήμα, από μόνο του,μπορεί να προσφέρει άνεση,δεν μπορεί όμως να σου χαρίσειφίλους,ταλέντο και ένα σωρό άλλα πράγματα πολύ σημαντικά στη ζωή. Και αν ορισμένοι θεωρούν ότι μπορούν, αυτό είναι μόνο εικονικό».