ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Tρία αραβικά έθνη, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έγιναν τα πρώτα στον κόσμο που απέκτησαν ηλεκτρονικές διευθύνσεις στο Διαδίκτυο χωρίς λατινικούς χαρακτήρες στις καταλήξεις τους. Ετσι, ο Παγκόσμιος Ιστός γίνεται λίγο πιο… παγκόσμιος.

Οι τρεις νέες κρατικές καταλήξεις, γραμμένες στα αραβικά από τα αριστερά προς τα δεξιά, ενεργοποιήθηκαν από την ΙCΑΝΝ (Διαδικτυακή Εταιρεία Ονοματοδοσίας και Αριθμοδότησης), την αμερικανική μη κερδοσκοπική εταιρεία που διαχειρίζεται τις βασικές παραμέτρους του Διαδικτύου.

Στο προσεχές μέλλον αναμένονται οι εγκρίσεις της ΙCΑΝΝ για τις μη λατινικές καταλήξεις που έχουν ζητήσει άλλες 17 χώρες. Τα αιτήματα αφορούν συνολικά 11 γλώσσες, από τα κινεζικά και τα ρωσικά ως τα σενεγαλέζικα και τη γλώσσα των Ταμίλ στη Σρι Λάνκα.

Ως σήμερα οι διαδικτυακές διευθύνσεις μπορούσαν να περιλαμβάνουν μη λατινικούς χαρακτήρες στο μεσαίο τμήμα τους (π.χ. www. ελληνικα.gr), ωστόσο τα ανώτατα ονόματα χώρου, που καθορίζονται με την κατάληξη της διεύθυνσης, ήταν υποχρεωτικά γραμμένα στο λατινικό αλφάβητο.

Οι νέοι κωδικοί χωρών, τους οποίους η ΙCΑΝΝ ονομάζει «διεθνοποιημένα ονόματα χώρου» ή ΙDΝ, θα λειτουργούν παράλληλα με τις αντίστοιχες λατινικές καταλήξεις.

Για τη χρήση και την προβολή των μη λατινικών διευθύνσεων είναι βέβαια απαραίτητη η εγκατάσταση των αντίστοιχων γραμματοσειρών.

Μια από τις πρώτες ηλεκτρονικές διευθύνσεις που αποτελείται μόνον από αραβικούς χαρακτήρες είναι αυτή του αιγυπτιακού υπουργείου Επικοινωνιών. Ορισμένες χώρες, όπως η Κίνα και η Ταϊλάνδη, είχαν ήδη παρουσιάσει χώρους εργασίας που επιτρέπουν στους χρήστες υπολογιστών να αποκτούν πρόσβαση σε διευθύνσεις του Παγκοσμίου Ιστού πληκτρολογώντας τους χαρακτήρες στη γλώσσα τους. Το έκαναν όμως χωρίς να έχουν πάρει διεθνή έγκριση και χωρίς να λειτουργεί το σύστημα σε όλους τους υπολογιστές.

Οταν η ΙCΑΝΝ ανακοίνωσε για πρώτη φορά τα σχέδιά της για διευθύνσεις στο Διαδίκτυο που δεν θα περιέχουν λατινικούς χαρακτήρες, θεωρήθηκε ως «η μεγαλύτερη αλλαγή» που γίνεται στο Διαδίκτυο «από τότε που επινοήθηκε, προ 40 ετών».

Προσεχώς και στα ελληνικά
Τα ελληνικά είναι μια από τις γλώσσες στις οποίες θα επεκταθεί το πρόγραμμα εισαγωγής μη λατινικών καταλήξεων. Ετσι και βάσει της απόφασης που ελήφθη από την ΙCΑΝΝ τον Οκτώβριο του 2009, θα μπορούμε να πληκτρολογούμε διευθύνσεις στα ελληνικά με την κατάληξη ελ αντί για gr. Μη λατινικές εκδοχές των χώρων.com και.org δεν θα εγκριθούν για αρκετά ακόμη χρόνια, καθώς η ΙCΑΝΝ συνεχίζει να εξετάζει σχετικά τεχνικά και πολιτικά θέματα. Ηδη πάντως στη χώρα μας έχουν κατοχυρωθεί διευθύνσεις με μη λατινικούς χαρακτήρες στο μεσαίο τμήμα τους. Ορισμένες από αυτές είναι τοβημα.gr, τανεα.gr, καλημερα.gr και εγκυκλοπαιδεια.gr.