ΛΟΝΔΙΝΟ Εκατομμύρια Βρετανοί προσήλθαν χθες στις κάλπες, με δύο φόβους: πρώτον, αν θα προκύψει μια ισχυρή, μακρόβια κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το αν θα διαθέτει ή όχι αυτοδυναμία. Και, δεύτερον, αν αυτή η κυβέρνηση θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την οικονομική στενωπό.
Ο νέος πρωθυπουργός θα κληθεί να τιθασεύσει το τεράστιο έλλειμμα το οποίο, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα φθάσει στο 12% του ΑΕΠ μέσα στο 2010 και θα φέρει τη Βρετανία στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών.
Οι αγορές έχουν ξεκαθαρίσει ότι επιθυμούν μια κυβέρνηση η οποία θα λάβει σκληρά μέτρα. Αυτό που τρομάζει περισσότερο το Σίτι είναι το ενδεχόμενο του λεγόμενου «μετέωρου κοινοβουλίου», εκείνου δηλαδή που προέβλεπαν σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις: ότι κανένα κόμμα δεν θα συγκέντρωνε 326 βουλευτές (επί συνόλου 650 εδρών) για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές φοβούνται ότι μια παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας θα στρέψει τους κερδοσκόπους εναντίον της βρετανικής οικονομίας και θα αποδυναμώσει τη στερλίνα, η οποία πάντως βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του ευρώ.
Το σενάριο της αβεβαιότητας φέρνει στο προσκήνιο τον ρόλο του τρίτου κόμματος, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ο αρχηγός του οποίου Νικ Κλεγκ θα ζητήσει ανταλλάγματα για να συνεργαστεί με κάποιο από τα άλλα δύο μεγάλα κόμματα, με πιθανότερο σενάριο την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την καθιέρωση ενός αναλογικότερου.
Ο κ. Κλεγκ έχει δηλώσει ότι πολύ δύσκολα θα συνεργαστεί με τους Εργατικούς τού Γκόρντον Μπράουν, αν το κόμμα αυτό τερματίσει τρίτο, αλλά δεν έχει αποκλείσει την περίπτωση να συνεργαστεί με έναν νέο αρχηγό ή με τον αρχηγό των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα τερματίσει τελικά πρώτος.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες συμφωνούν με τους Εργατικούς στην ανάγκη να επιβληθούν περικοπές στις δαπάνες μέχρις ότου ολοκληρωθεί η ανάκαμψη, ενώ οι Συντηρητικοί υπόσχονται την άμεση λήψη μέτρων, με στόχο την εξοικονόμηση 6 δισ. στερλινών μέσα στο 2010. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει πιθανότατα σε έκρηξη του χρηματιστηρίου και σε περαιτέρω ενίσχυση της στερλίνας.
Από την πλευρά τους, οι Εργατικοί προειδοποιούν ότι ένα τέτοιο σοκ στην οικονομία θα κοστίσει πολλές θέσεις εργασίας και θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία της ανάκαμψης. Οι τρεις βασικοί διεκδικητές της πρωθυπουργίας ψήφισαν χθες στα εκλογικά τους τμήματα συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους. Ο κ. Μπράουν ψήφισε κοντά στο πατρικό του βορείως του Εδιμβούργου, χωρίς να κάνει καμία δήλωση. Ο κ. Κάμερον ψήφισε στην εκλογική του περιφέρεια, το Οξφορντσιρ, δηλώνοντας απλώς ότι αισθάνεται περίφημα. Ο κ. Κλεγκ ψήφισε στο Σέφιλντ, χαριτολογώντας προς τους δημοσιογράφους ότι όλοι γνωρίζουν τι ψήφισε. Η ισπανίδα σύζυγός του, η οποία τον συνόδευε, δεν ψήφισε διότι δεν έχει αυτό το δικαίωμα.
Νίκη χωρίς αυτοδυναμία για Κάμερον
ΛΟΝΔΙΝΟ. Σαφή αλλά πύρρειο νίκη πέτυχαν οι Συντηρητικοί του Ντέιβιντ Κάμερον, όπως έδειξαν οι δημοσκοπήσεις με κάλπη έξω από τα εκλογικά τμήματα (exit polls), οι οποίες ανακοινώθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα χθες (ώρα Ελλάδος). Οι Τόρις φέρονται ότι λαμβάνουν 307 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, 97 περισσότερες από το 2005, αλλά δεν εξασφαλίζουν την κυβερνητική αυτοδυναμία για την οποία θα χρειάζονταν τουλάχιστον 326 έδρες. Οι Εργατικοί του απερχόμενου πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν κερδίζουν 255 έδρες, 94 λιγότερες από το 2005. Χαμένοι είναι και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ, οι οποίοι έλαβαν μόλις 59 έδρες, δηλαδή τρεις λιγότερες από όσες κατείχαν.