Ενώ, για μία ακόμη φορά, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε χθες ότι η πτώχευση της Ελλάδας είναι αδιανόητη, οι αγορές δείχνουν ότι δεν έχουν πειστεί πως έχουμε αποφύγει πλήρως ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ουδείς μπορεί να υποσχεθεί υπεύθυνα, λένε π.χ. αρκετοί αναλυτές, ότι τα χρήματα από το πακέτο στήριξης θα αποσοβήσουν τελικά τη χρεοκοπία και θα εμποδίσουν όντως την αναδιαπραγμάτευση του χρέους της. Οι αγορές συνεχίζουν εξάλλου να τιμωρούν τα ασθενέστερα μέλη του ευρώ, θέτοντας υψηλές αποδόσεις στη λήξη των ομολόγων, απειλώντας συνολικά τη χρηματοδότηση του χρέους και τη συνοχή της ευρωζώνης. Σε περίπτωση που το χρέος της χώρας μας παραμείνει δυσβάσταχτο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να κληθούν οι ξένοι πιστωτές να επωμισθούν ένα τμήμα του βάρους, αποδεχόμενοι μια επαναδιαπραγμάτευση λένε ορισμένοι, αν και στελέχη της Standard & Ρoor΄s ανέφεραν ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, προσθέτοντας ότι η Ιστορία έχει δείξει πως μόλις το 14% των χωρών με την αξιολόγηση της Ελλάδας έχουν κηρύξει παύση πληρωμών (έναντι πιθανότητας 50% που προεξοφλούν σήμερα οι προθεσμιακές αγορές).

Για την Goldman Sachs ωστόσο αναμένεται αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας μέσα στο 2011, ενώ δεν αποκλείει μελλοντικά η ΕΚΤ να αγοράσει ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά. Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αναβλήθηκε αλλά δεν απεφεύχθη, εκτίμησε και η Citi, προβλέποντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια στιγμή μέσα στο 2011 ή το αργότερο το 2012. Την ίδια στιγμή η καθυστέρηση της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους κατά 2-3 χρόνια θα δώσει χρόνο στις ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν σημαντική έκθεση 189 δισ. δολαρίων στα ελληνικά ομόλογα να προστατευθούν.

Για ορισμένα στελέχη ξένων οίκων βρισκόμαστε πλέον, οδηγημένοι από τις εξελίξεις, σε ένα σταυροδρόμι τόσο οικονομικών όσο και πολιτικών διλημμάτων. Η Ελλάδα καλείται να επιτύχει συγχρόνως τόσο τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της όσο και την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας της μέσω της αύξησης των επενδύσεων.

Τα δεδομένα δείχνουν λοιπόν ότι η χώρα θα παραμείνει στην «κόψη του ξυραφιού» για μεγάλη περίοδο, αλλά η προσπάθεια να βάλει σε τάξη τα του οίκου της όχι απλώς δεν έχει εξαντληθεί, αλλά ουσιαστικά μόλις τώρα έχει ξεκινήσει και αυτό ίσως να αποτελεί και τη μεγάλη μας ελπίδα…

mantik@tovima.gr