Σημαντική αύξηση παρουσίασαν τα έσοδα του ΦΠΑ τον Απρίλιο, εξέλιξη που το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει στο «κίνημα των αποδείξεων». Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τον Απρίλιο εισπράχθηκαν 1,205 δισ. ευρώ ΦΠΑ, έναντι 1,118 δισ. ευρώ στον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αύξηση 7,8%.

Το γεγονός οφείλεται, κυρίως, στην απόδοση κατά τον μήνα Απρίλιο των δηλώσεων ΦΠΑ πρώτου τριμήνου 2010 των μικρών επιχειρήσεων (επιχειρήσεων με βιβλία Α και Β κατηγορίας), η δε αύξηση οφείλεται κυρίως στο γεγονός των αποδείξεων, που ζητούν οι πολίτες από την 1η Ιανουαρίου 2010.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από 9% σε 10% και από 19% σε 21% έγινε από 15 Μαρτίου 2010 και ως εκ τούτου δεν επηρέασε σημαντικά τις παραπάνω μεταβολές, που οφείλονται κυρίως στο μέτρο των αποδείξεων.

Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως τα στοιχεία αυτά υποεκτιμούν τα πραγματικά στοιχεία ΦΠΑ, καθώς εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο της τμηματικής καταβολής του ΦΠΑ.

Σε σχέση με τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους, αν συνυπολογιστεί ότι κάποιοι φορολογούμενοι ζήτησαν να πληρώσουν τους δύο επόμενους μήνες (Μάιο και Ιούνιο) τα έσοδα από ΦΠΑ διαμορφώνονται σε 1,297 δισ. ευρώ, έναντι 1,118 δισ. ευρώ του αντίστοιχου μήνα του 2009, σημειώνοντας πραγματική αύξηση 16%.

«Τα στοιχεία αυτά είναι τα πρώτα δείγματα της μαζικής συμμετοχής των πολιτών στο μέτρο των αποδείξεων στο πλαίσιο του νέου φορολογικού συστήματος του Υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, δείχνουν ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού γίνεται κανονικά και έχει ήδη επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα από τις αρχικές προβλέψεις, σημειώνοντας σταδιακή βελτίωση της απόδοσης του εισπρακτικού μηχανισμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.