Σήμερα το μεσημέρι η ηλεκτρονική εφημερίδα foxbussiness.com έγραψε ότι οπρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν – Κλοντ Τρισέ, προτίθεται να χρηματοδοτήσει με χαμηλότοκα δάνεια (1%) τις τράπεζες των χωρών-μελών που έχουν πρόβλημα ρευστότητας. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Η ΕΚΤ φημολογείται ότι σκέφτεται το ενδεχόμενο να ανακοινώσει μέσα στο Σαββατοκύριακο 12μηνης διάρκειας δάνεια ύψους 600 δις ευρώ με επιτόκιο 1% σε 110 τράπεζες χωρών-μελών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Κάποιοι, όπως η GoldmanSachs“έβλεπαν” το ύψος αυτού του ποσού να φτάνει και στα 800 δις με 1 τρις ευρώ».

Αυτή η φημολογία σταθεροποίησε τις αμερικάνικες αγορές και ενίσχυσε το ευρώ έναντι του δολαρίου. Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Wall Street Journal (online.wsj.com) κάνοντας σχετική ερώτηση σε εκπρόσωπο της ΕΚΤ, δεν έλαβε απάντηση. Σημειώνει δε, ότι κατά τη διάρκεια της επίσημης χθεσινής συνέντευξης Τύπου της ΕΚΤ, δεν έγινε καμία σχετική αναφορά.

Παρόλα αυτά, διεθνείς οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ σχεδιάζει να προβεί σε δανειοδότηση αυτού του ύψους, μόνο που θα πρόκειται για ενός είδους ευρωομόλογο προς τα κράτη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας ή βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας.