Oλοένα επιθετικότερα κατά του ευρώ, των μετοχών και των ομολόγων γίνονται τα επενδυτικά και κερδοσκοπικά κεφάλαια ποντάροντας ότι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία θα εγκλωβιστούν σε ένα πτωτικό σπιράλ, προκαλώντας χρηματοπιστωτική κρίση παρόμοια με την πρόσφατη που βύθισε στην ύφεση τις οικονομίες σε όλον τον κόσμο. Για τρίτη κατά σειρά ημέρα σορτάρεται το ενιαίο νόμισμα και βυθίζονται οι χρηματιστηριακές αγορές και οι αγορές κεφαλαίου, αλλά οι ευρωπαίοι πολιτικοί και οι τραπεζίτες παραμένουν θεατές αντί να λάβουν επείγοντος χαρακτήρα μέτρα. Το ευρώ, αφού βούτηξε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 μηνών έναντι του δολαρίου, στα 1,2529 δολάρια από τα 1,2856 δολάρια, προσπαθούσε να σταθεροποιηθεί γύρω σε αυτά τα επίπεδα χωρίς να το καταφέρνει. Βουτιά έκανε και έναντι του ιαπωνικού νομίσματος κατρακυλώντας έως τα 110,70 γεν. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με νέες μεγάλες απώλειες, κατά 2,20% το Παρίσι, 2,93% η Μαδρίτη, 4,27% το Μιλάνο, 2,15% η Λισαβόνα και 0,84% η Φραγκφούρτη. Η Wall Street έκλεισε με πτώση 3,20%. Εξαίρεση η Αθήνα, η οποία έκλεισε με άνοδο 0,98%.

Ακόμη φαίνεται να πιστεύουν πολιτικοί και ευρωτραπεζίτες ότι με λεκτικές μόνο προσπάθειες θα τρομάξουν τους κερδοσκόπους και όσους παίζουν στις αγορές και έτσι θα αποκρούσουν τις τρομακτικές πιέσεις που δέχονται οι αγορές κεφαλαίου. Δηλώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διάχυσης της κρίσης χρέους από τη χώρα μας προς τις καταχρεωμένες και ταυτόχρονα ασθενείς οικονομικά χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία, αλλά δεν πείθουν πλέον κανέναν. Οπως χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος με τις δηλώσεις του όχι μόνο δεν τρόμαξε τους κερδοσκόπους, αλλά αντίθετα πυροδότησε νέα παιχνίδια κατά της πτώσης του ευρώ. Ενδεχομένως, αν ο κεντρικός τραπεζίτης δεσμευόταν με κάποια συγκεκριμένη κίνηση, όπως η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, θα έμπαινε κάποιο φρένο στα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Να αποφασίσει δηλαδή η ΕΚΤ να ακολουθήσει την πολιτική της «ποσοτικής χαλάρωσης» που ακολούθησαν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας για να διασώσουν τις δικές τους αγορές κεφαλαίου.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έκανε επίθεση και κατά των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης. «Παντού συζητείται, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλον τον κόσμο, αν θα πρέπει να έχουμε την αυθαίρετη αξιολόγηση αυτών των οίκων» δήλωσε ο κ. Τρισέ. Δυστυχώς όμως και στο θέμα αυτό περιορίστηκε σε λεκτική επίθεση, διότι το ΔΣ δεν έχει πάρει καμία επίσημη θέση στο ερώτημα αυτό, όπως επεσήμανε. Σημειωτέον ότι, αν και οι δύο άλλοι μεγάλοι οίκοι Μoody΄s και Fitch ακολουθήσουν την Standard & Ρoor΄s και υποβαθμίσουν τους ελληνικούς τίτλους στην κατηγορία του junk, τότε θα είναι πολύ δύσκολη η συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.