Σε ανάπτυξη επέστρεψε το πρώτο τρίμηνο του 2010 η ισπανική οικονομία, με το ΑΕΠ της να σημειώνει αύξηση 0,1% έπειτα από έξι συνεχή τρίμηνα συρρίκνωσης. Σε σύγκριση με πέρυσι, η ισπανική οικονομία παραμένει πάντως συρρικνωμένη κατά 1,3%, όπως ανακοίνωσεσήμερα Παρασκευή η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη και η υπουργός Οικονομίας της χώρας Έλενα Σαλγάδο ανέφερε ότι η αύξηση επιβεβαιώνει της προβλέψεις της Μαδρίτης. Η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας είναι προκαταρκτική και θα οριστικοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η Ισπανία ήταν η πιο αργή από τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες κατά την έξοδο από την ύφεση, ενώ οι «ατμομηχανές» της Ευρωζώνης Γερμανία και Γαλλία είχαν επιστρέψει σε ανάπτυξη από το προηγούμενο καλοκαίρι.

Μάστιγα της χώρας αποτελεί η εξαιρετικά υψηλή ανεργία, η οποία παρέμεινε το πρώτο τρίμηνο στο 20% -ήτοι 4,6 εκατομμύρια Ισπανούς ανέργους- παρά την πτώση στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας τον Απρίλιο για πρώτη φορά μετά από οκτώ μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι φέτος η Ισπανία θα ξεπεράσει την ύφεση, αλλά φοβάται ότι η ορμή της ανάκαμψης θα είναι μειωμένη -ενώ θεωρεί πιθανό το τρίτο τρίμηνο να έχει αρνητικό πρόσημο πριν από ένα θετικό τέταρτο τρίμηνο.