Την αγωνία τους μήπως γίνουν Ελλάδα εκφράζουν οι χώρες που αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεοκοπίας, κυρίως η Πορτογαλία και η Ισπανία, αλλά και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρώπης που κάνουν λόγο για κίνδυνο «μετάδοσης» της κρίσης. «Κινδυνεύουν Ισπανία και Πορτογαλία» ήταν ο εύγλωττος υπότιτλος στο κύριο άρθρο της ιταλικής «Repubblica» για τα χθεσινά γεγονότα στην Αθήνα.

«Η ΕΕ υποστηρίζει πως η Ισπανία “δεν έχει καμιά σχέση” με την Ελλάδα» έγραφε χθες πηχυαίος τίτλος στην ιστοσελίδα της ισπανικής εφημερίδας «Εl Ρais», αναφερόμενος σε σχετικές δηλώσεις του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι . Παρακάτω το δημοσίευμα υπογράμμιζε τον κίνδυνο εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης στην Ισπανία, η οποία εμφανίζει ανεργία 21%. Στη λίαν επίφοβη Πορτογαλία, όπου το έλλειμμα αγγίζει το 8,5% του ΑΕΠ, η εφημερίδα «Diario de Νoticias» φιλοξενούσε σε περίοπτη θέση στην ιστοσελίδα της τον ισχυρισμό του υπουργού Οικονομικών Τεϊσέιρα ντο Σάντος ότι η Λισαβόνα «δεν θα χάσει χρήματα λόγω της βοήθειας προς την Ελλάδα». Μιλώντας όμως λίγο μετά την απειλή του οίκου αξιολόγησης Μoody΄s ότι θα υποβαθμίσει (περαιτέρω…) την Πορτογαλία, ο κ. Σάντος επιχειρηματολόγησε υπέρ της ταχείας δημιουργίας «ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης για να σπάσει το μονοπώλιο των αμερικανικών».

Αλλά και στο Δουβλίνο ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν έσπευσε να καθησυχάσει τους ανήσυχους Ιρλανδούς ότι η χώρα τους δεν κινδυνεύει από την εξάπλωση της ελληνικής κρίσης και πως «τυχόν μελλοντικό πλήγμα θα προκύψει ως μέρος του κινδύνου που διατρέχει ολόκληρη η Ευρώπη».

Εκτός από την ανησυχία για επέκταση της κρίσης εκφράζεται και η ανησυχία για μετάδοση της κοινωνικής αναταραχής από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Κρις Λόου από την εταιρεία συμβούλων FΤΝ Financial δήλωσε στο ΒΒC τα εξής: «Αν οι Ελληνες είναι τόσο αναστατωμένοι, τότε ίσως πρέπει να ανησυχήσουμε για το πόσο θα αναστατωθούν οι Πορτογάλοι,οι Ισπανοί και οι Ιταλοί με τις περικοπές που θα αναγκαστούν να κάνουν». Σύμφωνα με τον Αξελ Βέμπερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «υπάρχει κίνδυνος τα προβλήματα της Ελλάδας να καταστούν μέρος της ευρωζώνης». Το ίδιο υπονόησε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν ενώ η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε στην Μπούντεσταγκ ότι το σχέδιο διάσωσης πρέπει να επιτύχει. Διαφορετικά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν την ίδια τύχη.

Το ΒΒC θεωρεί ότι το σοβαρότερο ερώτημα που ανακύπτει αυτή τη στιγμή είναι «αν η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει πλήρως τα μέτρα λιτότητας». Η κυβέρνηση έχει «ελάχιστο χώρο για ελιγμούς. Οποιαδήποτε ένδειξη ότι υπαναχωρεί από τη συμφωνία που υπέγραψε θα θέσει σε λειτουργία το σύστημα συναγερμού». Πάντως «η πιο άμεση ανησυχία είναι αν θα επεκταθεί η κρίση