Μερική αναδίπλωση έκανε χθες η ΝΔ ανακοινώνοντας διά του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Κ. Τασούλα ότι θα υπερψηφίσει άρθρα του νομοσχεδίου με το οποίο επικυρώνονται τα μέτρα τα οποία συνοδεύουν την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε μια προσπάθεια να συγκεραστούν οι αντιτιθέμενες απόψεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αποφευχθεί ο κίνδυνος διχασμού των βουλευτών της ΝΔ, καθώς αρκετοί εξ αυτών, όπως η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και άλλοι, τάσσονται υπέρ του νομοσχεδίου, ο κ. Τασούλας με την ιδιότητα του εισηγητή δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά θα ψηφίσει «επτά άρθρα» που περιέχουν μέτρα με τα οποία «διασφαλίζονται ευπαθείς κοινωνικές ομάδες».

Η τοποθέτησή του αυτή, ωστόσο, πέραν του γεγονότος ότι έρχεται σε αντίθεση με όσα είχε ανακοινώσει λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, προκάλεσε επιπλέον αίσθηση, καθώς όλα κι όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου είναι επτά, ενώ συνεργάτες της «γαλάζιας» ΚΟ διευκρίνιζαν αργότερα ότι «εννοούσε διατάξεις και όχι το σύνολο των άρθρων», μεταξύ των οποίων θα είναι και εκείνα για τη στήριξη των τραπεζών. «Το φάρμακο είναι χειρότερο από την ασθένεια» υποστήριξε στην ομιλία του ο κ. Τασούλας, προσθέτοντας ότι το κόμμα του δεν στηρίζει το νομοσχέδιο επειδή «διαφωνεί βαθύτατα και με όσα οδήγησαν στη μέγκενη στην οποία εισέρχεται η χώρα, αλλά και στη στρατηγική εξόδου από αυτήν που έχει η κυβέρνηση» .

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου που διεξάγεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος άρχισε χθες στην αρμόδια Επιτροπή, σε μια συνεδρίαση στην οποία ήταν εμφανές το σοκ από τα δραματικά γεγονότα που είχαν συμβεί το μεσημέρι.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας κ. Γ.Φλωρίδης χρησιμοποίησε τον στίχο «Βοήθα Χριστέ μου μη φαγωθούμε μεταξύ μας» για να υπογραμμίσει την ανάγκη να εκφραστεί το υψηλότερο αίσθημα ευθύνης των πολιτικών δυνάμεων και χαρακτήρισε την άρνηση της ΝΔ να ψηφίσει τη συμφωνία «απόπειρα στενοκομματικής κερδοσκοπίας». Αίσθηση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι την ώρα της ψηφοφορίας ήταν παρόντες μόλις επτά βουλευτές από τους πενήντα που συμμετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών, προκαλώντας την αμηχανία και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.