Μαζικές πορείες διαμαρτυρίας κατά των οικονομικών μέτρων που επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πραγματοποίησαν χθες χιλιάδες εργαζόμενοι και φοιτητές σε όλη τη χώρα. Με επίκεντρο των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στη Βόρεια Ελλάδα τη Θεσσαλονίκη, στη Θεσσαλία τη Λάρισα και τον Βόλο, στην Ηπειρο τα Ιωάννινα, στα Επτάνησα την Κέρκυρα, στην Πελοπόννησο την Πάτρα και στο Αιγαίο τη Μυτιλήνη έγιναν μεγάλες συγκεντρώσεις που από πολλούς εκπροσώπους σωματείων χαρακτηρίστηκαν πρωτόγνωρες.

Ο όγκος των συγκεντρωμένων, ανθρώπων διαφορετικών κοινωνικών τάξεων και πολιτικών πεποιθήσεων, ο παλμός, τα συνθήματα, αλλά και η οργή που ξεχείλιζε, έδειχναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι και κυρίως τον φόβο που κυριαρχεί για τον αντίκτυπο που θα έχουν στην ελληνική κοινωνία τα νέα μέτρα.

Θεσσαλία και νησιά
Εντυπωσιακές χαρακτήρισαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τις συγκεντρώσεις που έγιναν στη Θεσσαλία. Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων βρέθηκαν η Λάρισα (πλατεία Ταχυδρομείου) και ο Βόλος. Στην Κέρκυρα και στη Μυτιλήνη «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα» έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι εργαζόμενοι στα χέρια και στο στόχαστρο των συνθημάτων τους βρίσκονταν ακόμη και μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου, όπως και οι κατά καιρούς αποκαλύψεις για τη συμμετοχή βουλευτών και υπουργών σε οικονομικά σκάνδαλα.

Των συγκεντρώσεων ηγήθηκαν μέλη των εργατικών κέντρων και των σωματείων των δημοσίων υπαλλήλων. Καθοριστική όμως και καθολική ήταν η συμμετοχή των μελών του ΠΑΜΕ, που εξέφραζαν ικανοποίηση για τη μαζικότητα των απεργιακών κινητοποιήσεων. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προέβλεπαν ότι η συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργίες αλλά και στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα αυξάνεται όσο οι πολίτες θα συνειδητοποιούν τη μεγάλη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους. Οι πληροφορίες που άρχισαν να κυκλοφορούν νωρίς το μεσημέρι για τα όσα συνέβησαν στην Αθήνα προκάλεσαν θλίψη και όλοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έσπευδαν να καταδικάσουν τα γεγονότα.

Συγκρούσεις με τα ΜΑΤ
Από τις ειρηνικές στη συντριπτική πλειονότητά τους φωνές διαμαρτυρίας δεν έλειψαν και οι διαδηλωτές που επεδίωξαν επεισόδια.

Στη Θεσσαλονίκη έγιναν περισσότερες από 20 συλλήψεις νεαρών ατόμων. Οι νεαροί έσπασαν στο πέρασμά τους βιτρίνες καταστημάτων και υποκαταστήματα τραπεζών, συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις και στη συνέχεια προσπάθησαν να «ταμπουρωθούν» σε χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Στην Κέρκυρα συνδικαλιστικές οργανώσεις κατέλαβαν συμβολικά το κτίριο της Νομαρχίας, διαμαρτυρήθηκαν στους υπαλλήλους που εργάζονταν παρά την απόφαση για απεργία και ανάρτησαν πανό.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στα Γιάννινα, στη Λάρισα και στον Βόλο. Ομάδες διαδηλωτών συνεπλάκησαν με αστυνομικές δυνάμεις. Ορισμένοι πυρπόλησαν αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές τραπεζών και έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, ενώ δεν έλειψαν και οι επιθέσεις κατά τηλεοπτικών συνεργείων.

Στην Πάτρα οι συγκρούσεις πήραν μεγάλη έκταση. Διαδηλωτές πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, τα οποία σύμφωνα με καταγγελίες είχαν λήξει από το 2005. Απεργία φαρμακοποιών
Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και αύριο τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα και ο λόγος είναι οι προωθούμενες αλλαγές στο επάγγελμα του φαρμακοποιού. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο επιχειρούμενος περιορισμός του αριθμού των φαρμακείων θα υποβαθμίσει την παρεχόμενη ασφαλιστική περίθαλψη.