Εντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατούν μεταξύ των ξένων διπλωματών που υπηρετούν στην Αθήνα μετά τα χθεσινά τραγικά γεγονότα στην Αθήνα, τα οποία οδήγησαν στον θάνατο τριών ανθρώπων. Η έξαρση της βίας η οποία σημειώθηκε χθες συνδέεται, από τους ίδιους κύκλους, με τη γενικότερη κοινωνική δυσαρέσκεια για τα επώδυνα μέτρα της κυβέρνησης προκειμένου να λάβει την πολυπόθητη οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Οι ξένες πρεσβείες παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή όσα συμβαίνουν, όπως είχε συμβεί και τον Δεκέμβριο του 2008.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, με τον οποίο επικοινώνησε «Το Βήμα», εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» των Ηνωμένων Πολιτειών για τις «καταστροφικές πράξεις» που σημειώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, αλλά και τα «ειλικρινή συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων». Παράλληλα, ο εκπρόσωπος έστειλε το μήνυμα ότι η Ουάσιγκτον «συμπαραστέκεται πλήρως στην ελληνική κυβέρνηση και στον ελληνικό λαό» και καταδικάζει «τη βία ως μέσο διαμαρτυρίας».

Ξένοι διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι «επειδή η κοινωνική κατάσταση είναι ούτως ή άλλως τεταμένη, το έργο της κυβέρνησης καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο ώστε από τη μία πλευρά να εφαρμόσει τα μέτρα που είναι αναγκαία για να διασφαλίσει τον δανεισμό της και από την άλλη να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή». Ηδη πάντως αρκετές χώρες καλούν τους υπηκόους τους να προσέχουν όταν ταξιδεύουν στην Ελλάδα. Στην τελευταία του ενημέρωση χθες, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι υπάρχουν τρεις νεκροί στην Αθήνα και καλεί τους βρετανούς υπηκόους να επιδεικνύουν τη «μεγίστη προσοχή» αυτές τις ημέρες σε περιοχές όπου πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις. Σε ανάλογες προειδοποιήσεις έχουν προχωρήσει και άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία.