Διαδικασίες-εξπρές από τις εισαγγελίες της χώρας για τις υποθέσεις φοροδιαφυγής, διαφθοράς στον δημόσιο τομέα και για εγκλήματα των υπαλλήλων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους παρήγγειλε χθες ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες. Με επείγουσα εγκύκλιό του προς όλες τις εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ζήτησε μάλιστα να στελεχωθούν τάχιστα τα τμήματα οικονομικού εγκλήματος στις μεγάλες εισαγγελίες, προκειμένου να επιταχυνθούν οι σχετικές έρευνες.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε από τους συναδέλφους του να τον ενημερώσουν άμεσα και αναλυτικά για τα στοιχεία και την πορεία των εκκρεμών υποθέ σεων σε βάρος υπαλλήλων που εμπλέκονται σε υποθέσεις εγκλημάτων «περί την υπηρεσία», τα οποία προβλέπονται από τον Ποινικό Κώδικα ή και σε συνδυασμό με τον νόμο περί διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, καθώς και για τα εγκλήματα φοροδιαφυγής.

Ο κ. Τέντες παρήγγειλε στους συναδέλφους του όλων των βαθμών να μεριμνήσουν ώστε η επεξεργασία των υποθέσεων φοροδιαφυγής, διαφθοράς κτλ. σε όλα τα στάδια, καθώς και η εκδίκασή τους να γίνεται με διαδικασίες-εξπρές, λόγω της απαξίας των εγκλημάτων αυτών, τα οποία στρέφονται κατά «του κοινωνικού συνόλου και βλάπτουν την εθνική οικονομία». Οι προσδιορισμοί εκδίκασης των σχετικών υποθέσεων θα γίνονται στο εξής κατά προτεραιότητα. Για τον λόγο αυτόν ζητείται να εξασφαλιστούν από όλες τις εισαγγελίες εμβόλιμες δικάσιμοι σε σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου οι υποθέσεις αυτές να φτάσουν το συντομότερο στο ακροατήριο.

Ο κ. Τέντες παρήγγειλε επίσης να οργανωθούν και να στελεχωθούν τα αρμόδια τμήματα για το οικονομικό έγκλημα στις μεγάλες εισαγγελίες της χώρας.