Δεν θα χάσουν τη 13η και τη 14η σύνταξη όσοι στρατιωτικοί κάτω των 60 ετών αποστρατεύθηκαν με πρωτοβουλία της υπηρεσίας τους. Αυτή είναι μία από τις ευνοϊκές ειδικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται, κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στα δύο νομοσχέδια τα οποία και συγκροτούν τη δέσμη μέτρων που παρουσίασε η κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή και θα ψηφιστούν σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή. Παράλληλα οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών εξουσιοδοτούνται με κοινή απόφαση να αναπροσαρμόσουν τα επιδόματα κινδύνου, όπως αυτό των ιπταμένων, ώστε να αποκατασταθούν οι μειώσεις από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησής τους.

Οι ρυθμίσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας εντάσσονται και σε μια προσπάθεια να ανακοπεί το αυξανόμενο ρεύμα παραιτήσεων σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και να κατευναστούν οι αντιδράσεις που έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται λόγω των σκληρών οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης. Ηδη από τις αρχές του έτους έχουν υποβάλει παραίτηση περισσότεροι από 900 στρατιωτικοί. Ενδεικτικό της τάσης εξόδου από τις Ενοπλες Δυνάμεις είναι το γεγονός ότι συνολικά πέρυσι οι παραιτήσεις ήταν 1.042.

Ποιες είναι οι νέες ρυθμίσεις:

Πρώτον, από τη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία δεν θα καταβάλλονται τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, καθώς και το επίδομα αδείας στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών εξαιρούνται οι στρατιωτικοί οι οποίοι αποστρατεύθηκαν με πρωτοβουλία της υπηρεσίας (λόγω, μεταξύ άλλων, προαγωγής νεοτέρων, επειδή τερμάτισαν ευδοκίμως την υπηρεσία τους ή λόγω εξάντλησης του ορίου ηλικίας του βαθμού τους).

Δεύτερον, προβλέπεται ρητά ότι όχι μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και οι στρατιωτικοί που έχουν θεμελιώσει ή πρόκειται να θεμελιώσουν ως το τέλος του 2010 συνταξιοδοτικά δικαιώματα δεν θίγονται από την παραμονή στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία. Τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους.

Τρίτον, παρέχεται η εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας με κοινή απόφαση να αναπροσαρμόσουν τα επιδόματα κινδύνου λόγω της μείωσης που επέρχεται με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησής τους. Η εν λόγω ρύθμιση αφορά μεταξύ άλλων και το πτητικό επίδομα, για το οποίο σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των ιπταμένων και του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλου έπειτα από τη «λευκή απεργία» των πρώτων.