Εκρηκτική είναι η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, σήμερα το απόγευμα, καθώς ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά της προηγούμενη κυβέρνησης για τα «εγκλήματα» που οδήγησαν την οικονία σε κατάρρευση. Προανήγγειλε ότι θα σταλούν στον εισαγγελέα υποθέσεις κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος και έθεσε το δίλημμα «ή ψηφίζουμε ή καταδικάζουμε τη χώρα σε χρεοκοπία».
Απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά ο πρωθυπουργός σχολίασε για την αρνητική θέση της ΝΔ απέναντι στο νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα: «Ανεύθυνοι ως κυβέρνηση, ανεύθυνοι ως αντιπολίτευση. Λιποτακτήσατε ως κυβέρνηση, λιποτακτείτε ως αντιπολίτευση».
«Πατριωτισμός σημαίνει να βάλουμε τέλος στην Ελλαδα που μας πληγώνει».
Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «Οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 40 δισ. από το 2004 έως το 2009, από τα 20 δισ. στα 80. Ουσιαστικά διπλασιάστηκε το χρέος της χώρας. Σαράντα δισ.παραπάνω χωρίς να έχουμε Ολυμπιακούς Αγώνες. Διορίστηκαν 60.000 Δημόσιοι Υπάλληλοι, 100.000 νέοι συμβασιούχοι. Επισημαίνοντας:«Ενα δεύτερο Δημόσιο φτιάχτηκε μέσα σε πέντε χρόνια».
«Να που πήγαν τα λεφτά, κύριοι. Αυτά κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση, αυτά καλούμαστε να αλλάξουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Συνεχίζουμε να αλλάξουμε». «Προσπαθούμε να κερδίσουμε χρόνο, τον χαμένο χρόνο», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.«Ποιο πρόβλημα χειρίστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς να το κάνει χειρότερο», διερωτήθηκε ο κ πρωθυπουργός «Ζήσαμε το μεγαλύτερο διασυρμό της χώρας μας.». Ο κ. Παπανδρέου τόνισε για άλλη μία φορά ότι πρέπει να «μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία».
«Λιποτακτήσατε ως κυβέρνηση, λιποτακτείτε και ως αντιπολίτευση».
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη Βουλή εδώ.
Μετά τις ομιλίες θα ληφθεί η απόφαση για το ποσοστόπου απαιτείται
Μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών επί του νομοσχεδίου για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης, θα ληφθεί από τη Βουλή η απόφαση για την πλειοψηφία, που απαιτείται για την υπερψήφιση του σχεδίου νόμου επί της αρχής, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος.
Τα κόμματα της Αριστεράς έθεσαν το θέμα και ζήτησαν να γίνει ψηφοφορία με βάση το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος, που αφορά διεθνείς συμβάσεις και θέματα εθνικής κυριαρχίας και προβλέπει ψήφιση με 180 ψήφους.
O υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευ.Βενιζέλος πρότεινε να ανασταλεί η πρόοδος της διαδικασίας, ώστε να ακουστούν οι πολιτικοί αρχηγοί και να επανέλθει το Σώμα για την τελική του απόφαση. Διευκρίνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας, αλλά «παρεμπίπτον θέμα», δεν είναι τεχνικά τα ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν, «αλλά θεμελιώδη και ουσιαστικά».
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Θ.Παφίλης υποστήριξε πως είναι «προφανές και έχει ομολογηθεί ότι έγινε μια διεθνής συμφωνία, όπου παραχωρούνται επιπλέον αρμοδιότητες σε όργανα διεθνών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων». Ο Π.Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) ανέφερε ότι «κουρελιάζεται το Σύνταγμα με τις διαδικασίες-εξπρές, που το έφερε η κυβέρνηση», και πως θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το άρθρο 28, παρ. 2 και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με την πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής (180 βουλευτές).
Εκ μέρους της ΝΔ, τοποθετήθηκε ο Κ. Τασούλας, ο οποίος τόνισε ότι «αν η ΝΔ πίστευε πως τίθεται ζήτημα εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας, θα έκανε εκείνη την πρόταση». Όπως είπε, η ΝΔ «πιστεύει μεν ότι είναι ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, δεν πιστεύει όμως ότι συνιστά αυτό που θεωρεί η Αριστερά».
Ο κ. Τασούλας τόνισε ακόμη ότι σε κάθε περίπτωση το θέμα αυτό το καθορίζει η κυβέρνηση και η κυβέρνηση έφερε το σχέδιο νόμου με απλή πλειοψηφία. «Οι ευθύνες είναι ανεξαρτήτου πλειοψηφίας, η ΝΔ, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, δεν τις αποποιείται, αν θέλουν κάποιοι να τις μετακυλίσουν, η απάντηση έρχεται από την κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο εισήχθη έτσι κι έτσι το αντιμετωπίζουμε», τόνισε.
Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Αστέριος Ροντούλης τόνισε ότι η λέξη κλειδί είναι «οι αρμοδιότητες», που προβλέπονται από το Σύνταγμα, και επισήμανε ότι δεν υπάρχει αναγνώριση αρμοδιοτήτων κατά το Σύνταγμα, «έγινε μια συμφωνία και αυτή έρχεται να ψηφιστεί». «Δηλαδή, όταν δανειζόταν η χώρα από το εξωτερικό, έπρεπε να έρχεται εδώ η κυβέρνηση να ψηφίζουμε με αυξημένη πλειοψηφία;», είπε και απευθυνόμενος στα κόμματα της Αριστεράς, ρώτησε «γιατί στο παρελθόν δεν χρησιμοποιήθηκαν τέτοια είδους επιχειρήματα;».
Της τοποθέτησης των εκπροσώπων των κομμάτων προηγήθηκε η παρέμβαση του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος είπε ότι δεν τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας, δεν είναι τεχνικά τα ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν, «αλλά θεμελιώδη και ουσιαστικά». Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «δεν είναι κείμενο πολιτικής δικονομίας, είναι μεγάλη εθνική ιστορική συμφωνία». Απευθυνόμενος στο ΚΚΕ, εξέφρασε την χαρά του γιατί «η εκ μέρους του επίκληση του Συντάγματος προϋποθέτει την αποδοχή και τον σεβασμό του».
Παίρνοντας τον λόγο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ζήτησε από τον υπουργό να τοποθετηθεί επακριβώς «αν στέκει νομικά, ή όχι, η πρόταση» γιατί «αυτά που είπε ο υπουργός, ήταν από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα». Η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι «παίζεται παιχνίδι» και διερωτήθηκε γιατί έφυγε ο κ. Ρόβλιας, ο οποίος ήταν ο αντιλέγων από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος στην πρόταση.
«Η κυρία Παπαρήγα μας λέει ‘απαντήστε στο όνομα της τυπικής δημοκρατίας’. Όχι κυρία Παπαρήγα, θα απαντήσουμε στο όνομα της ουσιαστικής δημοκρατίας», ανταπάντησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
«Ικανοποιήθηκα από την απάντηση. Και σας λέω, γιατί σας κάνει εντύπωση όταν σας λέμε εμείς ότι το δίκιο, στο οποίο εμείς υπακούουμε, είναι το δίκιο του εργαζόμενου. Τώρα, λέτε ουσιαστικά και τυπικά. Μόνο που εμείς τα λέμε πάντα κι όχι αν θέλουμε να βάλουμε τρικλοποδιές κάπου», επανήλθε η η γγ του ΚΚΕ.
«Το Σύνταγμα και η Δημοκρατία είναι έργο του ελληνικού λαού. Και στο όνομα του ελληνικού λαού και της νομιμοποίησης, που μας παρέχει, ενσυνείδητα κάνουμε ότι κάνουμε», είπε ο Ευ. Βενιζέλος.
Την απόφασή του κόμματός του να ψηφίσει τα έκτακτα μέτρα, «αναγκαστικά για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο», ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Αιτιολογώντας τη στάση του κόμματός του, ανέφερε δηκτικά: «Προσερχόμαστε στο ‘ναι’, όπως η κα Μυλωνά και η κα Παναγοπούλου, που πήγαιναν τα λύτρα για να σώσουν τον άντρα τους. Και εμείς σήμερα καλούμαστε να πληρώσουμε λύτρα για τη πατρίδα, γιατί διαφορετικά μπορεί να εκτελεστεί.»
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μίλησε για «αδύναμη κυβέρνηση» που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της και πρόσθεσε ότι η μόνη λύση είναι η οικουμενική κυβέρνηση «για να προστατέψουμε τον ελληνικό λαό από τα μέτρα, που κρύβει σήμερα, και θα φέρει αύριο με Προεδρικά Διατάγματα».
Μίλησε ακόμα για σπίθα που είναι έτοιμη να ανάψει, τονίζοντας ότι «όταν επικρατεί η λογική του όπλου, κανείς δεν υπογράφει ότι τα χθεσινά, θα είναι και τα τελευταία επεισόδια».
«Με μεγάλο πόνο πηγαίνουμε σε μια αναγκαστική εκχώρηση του ‘ναι’. Θα είμαστε, όμως, εκεί να σας περιμένουμε και να σας ελέγχουμε τι θα κάνετε» είπε ο κ. Καρατζαφέρης και ακολούθως, άσκησε έντονη έντονη κριτική για «τα παράθυρα με δωδεκάρια, που αφήνει η κυβέρνηση με τους μισθούς των προέδρων και των διοικητών ΔΕΚΟ» για να προσθέσει:
«Να βάλουμε οροφή τα 4.000 ευρώ. Για να μπορούμε να πούμε και στον συνταξιούχο και στον εργαζόμενο ότι δεν θα πάρει το επίδομα και θα του κοπεί ο μισθός του».