Oταν ρίχνεις μολότοφ σε ένα κτίριο γεμάτο κόσμο (και αυτό και χθες και άλλοτε έγινε άπειρες φορές) ξέρεις ή πρέπει να ξέρεις ότι μπορεί να σκοτώσεις, ότι είσαι εν δυνάμει δολοφόνος. Οταν όλοι περιμένουν, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, γιατί πολιτικά ή οικονομικά τούς συμφέρει, η χώρα μας να μπει στον αστερισμό του χάους. Οταν δήθεν υπεύθυνα πολιτικά κόμματα χρησιμοποιούν την κρίση για να τροφοδοτήσουν τη στρατηγική της έντασης. Οταν συνδικαλιστικές οργανώσεις βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία προστασίας των διαδηλώσεων που οργανώνουν. Και όταν η σε αναδιοργάνωση Αστυνομία χρειάστηκε να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα, σε όλο το κέντρο της Αθήνας, όλο το χθεσινό απόγευμα, οργανωμένες και ευέλικτες ομάδες τραμπούκων, τα όσα ζήσαμε δεν είχαν μόνο προβλεφθεί. Είχαν προαναγγελθεί. Ολα αυτά πρέπει να τα συνυπολογίσουν οι όποιοι ανακριτές όταν, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, θα καταλογιστούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες.

Λυπάμαι, αλλά δεν χρειάζονται πάντως ανακρίσεις και έρευνες για να διαπιστωθεί ότι με τα δεδομένα της σημερινής κρίσης κυρίως το νεοσταλινικό ΚΚΕ, αλλά και ο «δεν ξέρω τι λέω αλλά το λέω» ΣΥΡΙΖΑ, η σαμαρική Νέα Δημοκρατία με τον απρόοπτο τυχοδιωκτικό μηδενισμό της και βεβαίως τα συνδικάτα έπαιξαν με μια φωτιά για την οποία ευθύνονται περισσότερο από το μετα-ανδρεϊκό ΠαΣοΚ.

Τελικά, ναι, κινδυνεύει η δημοκρατία μας, κινδυνεύουν οι ελευθερίες περισσότερο απ΄ όσο κινδυνεύουν οι μισθοί και οι συντάξεις. Το γεγονός και μόνο της εξωφρενικής απεργίας που κήρυξαν τα σωματεία των ΜΜΕ και της πιο εξωφρενικής ακόμη παράτασής της ενώ καιγόταν η Αθήνα και θρηνούσαμε θύματα (προσωπικά τηλεφώνησα στην ΕΣΗΕΑ – αλλά βρήκα μόνο τον αξιαγάπητο θυρωρό- για να απειλήσω ότι θα σκίσω σε χίλια κομμάτια τη δημοσιογραφική μου ταυτότητα) θα έπρεπε να μας προβληματίσει. Ποιος την προκάλεσε ενώ ήταν αυτονόητο ότι με την απεργία θα έμενε ο κόσμος απληροφόρητος για γεγονότα τραγικά; Ποιοι θέλησαν έτσι να κρύψουν πολλά; Πρέπει να πούμε «μπράβο» σε όσους («απεργοσπάστες»), σε μερικά ραδιόφωνα, δεν περίμεναν «διαταγές» για να θυμηθούν ποια είναι η δουλειά τους. Υπάρχει κόμμα (το κουκουέ) που δηλώνει ότι το Σύνταγμα δεν το αφορά γιατί δεν το ψήφισε και που συνέχισε χθες το απόγευμα, με τη συνενοχή του κ. Τσίπρα, τις μπούρδες για «ύποπτες προβοκάτσιες» (όπως ο Επαναστατικός Αγώνας, όπως οι πυρήνες της φωτιάς, όπως τα καμένα πανεπιστήμια…) και για θυμό που δεν πρόκειται να σταματήσει! Και υπάρχουν «ρεύματα» (και στον Τύπο) που κάνουν πλάτες στην τρομοκρατία. Υπενθύμιση: αναρχική αλλά και ακροδεξιά που εκφράζει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. somerit@tovima.gr