Τα χθεσινά τραγικά γεγονότα στην Αθήνα επανέφεραν στο προσκήνιο την κρίση αξιοπιστίας της χώρας που οδήγησε σε κρίση δανεισμού και στην παρέμβαση τελικά των ευρωπαίων εταίρων μας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τα δρώμενα στους δρόμους της Αθήνας οδήγησαν πάντως πολλούς Ευρωπαίους να αναρωτιούνται μεταξύ άλλων και για την τύχη των χρημάτων που δανείζουν προς τη χώρα μας, ενώ ο φόβος του ντόμινο και το κοκτέιλ του φόβου συνέχισαν να πλήττουν το ευρώ, τις μετοχές και τα ομόλογα.
Ο κίνδυνος επανεμφάνισης ενός νέου συστημικού ρίσκου στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, απόρροια της μετάδοσης της ελληνικής κρίσης, καθιστά εξάλλου επιφυλακτικούς τους επενδυτές, ενώ οι αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι θα μπορούσε να εκτροχιαστεί και η πορεία ανάκαμψης των οικονομιών, βάζοντας τον κόσμο σε νέες περιπέτειες.
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν πάντως σήμερα ελληνικά ομόλογα αξίας 189 δισ. δολαρίων, δηλαδή το 80% των ελληνικών ομολόγων που βρίσκεται στα χέρια ξένων τραπεζών (236 δισ. ευρώ), ενώ οι τοποθετήσεις τους στα ισπανικά ομόλογα φθάνουν τα 850 δισ. δολάρια και στα πορτογαλικά τα 241 δισ. δολάρια, και σε αυτό το πλαίσιο κανένας δεν θέλει μάλλον να οδηγηθούμε στη χρεοκοπία.
Για τις αγορές όμως, το «πακέτο» διάσωσης δεν αποτελεί πανάκεια και σίγουρα δεν σηματοδοτεί το τέλος της δημοσιονομικής κρίσης, αφού πρώτα η χώρα θα πρέπει να εκπληρώσει τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής. Καθώς μάλιστα πληρώνει 5% του ΑΕΠ και 25% των εσόδων του Δημοσίου σε τόκους, τα μεγάλα ελλείμματα θα επικαλύψουν ως έναν βαθμό τα όποια μέτρα λαμβάνονται, μειώνοντας έτσι και τα αποτελέσματα των θυσιών που καλείται να κάνει σήμερα ο ελληνικός λαός.
Με το χρέος να εκτιμάται ότι θα αγγίζει το 150% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, οι δανειστές και επενδυτές ρωτούν σήμερα τι θα κάνει η Ελλάδα για να επιστρέψει σε εύλογα επίπεδα συσσωρευμένου ελλείμματος και χρέους, την ώρα που κάτι τέτοιο απαιτεί ονομαστική ανάπτυξη τουλάχιστον 5%.
Ετσι μπορεί προς το παρόν η χώρα να έχει «αγοράσει» χρόνο ώστε να εφαρμόσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές για να μπει σε τάξη στο δημοσιονομικό της χάος και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά της, εν τούτοις, με τις νέες εκτιμήσεις να μην αποκλείουν η ύφεση να ξεπεράσει το 6% εφέτος, οι περιστάσεις απαιτούν εγρήγορση απ΄ όλους, ενώ το σίγουρο είναι ότι οι φωτιές θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν μία ώρα αρχύτερα στην άβυσσο.