«Σώζοντας την Ελλάδα θα σώσουμε και τους εαυτούς μας, θα σώσουμε την Ευρώπη και το Ευρώ. Πρέπει, λοιπόν, να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στις αγορές ότι θα υπερασπισθούμε την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φραττίνι, σε συνέντευξή, που παραχώρησε στη δημόσια ραδιοφωνία της «RAI», αναφερόμενος στη στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα.
Ο κ. Φραττίνι πρόσθεσε ότι «υπήρξαν καθυστερήσεις, βραδύτητα και επιφυλακτικότητα. Είναι ένας από τους λόγους που πρέπει να μας ωθήσουν προς την ενίσχυση του πολιτικού χαρακτήρα της Ευρώπης» και ευχήθηκε «να αποφευχθεί η μετάδοση της οικονομικής αστάθειας σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, όπου παρατηρούνται ξεκάθαρα συμπτώματα κρίσης».
Αύριο το πρωί, εξάλλου, το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, θα δώσει πράσινο φως στη βοήθεια προς την Ελλάδα. Σε πρώτη φάση θα διατεθούν 5,5 δισ. ευρώ, αλλά, όπως δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «La Stampa», το δάνειο προς τη χώρα, μέσα στην επόμενη τριετία, ενδέχεται να φτάσει τα 15 δισ. ευρώ. Το κυβερνητικό διάταγμα, που θα υπογράψει αύριο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο μέσα στις επόμενες 60 ημέρες. Η έγκρισή του από τη Βουλή και τη Γερουσία, θεωρείται βέβαια.
Οι αναλυτές υπενθυμίζουν στους Ιταλούς ότι «δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του δημοσίου, διότι μιλάμε για δάνειο με επιτόκιο της τάξης του 5% και όχι για δωρεά». Σύμφωνα, δε, με τη διαδικτυακή τηλεόραση της εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα» είναι πιθανόν «την ιταλική αρωγή να ενισχύσουν και ορισμένες μεγάλες τράπεζες, παρότι τα δάνεια των ιταλικών τραπεζικών οργανισμών προς την Ελλάδα, δεν ξεπερνούν, συνολικά, τα επτά δισ. ευρώ».
Σχετικά, τέλος, με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του οίκου Μοοdy’s για πιθανότητα επέκτασης της κρίσης σε τράπεζες της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, τα μηνύματα που φθάνουν από τη Ρώμη, δείχνουν καθησυχαστικά. Η Τράπεζα της Ιταλίας, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι «το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι εύρωστο, το έλλειμμα χαμηλό, τα χρέη των οικογενειών και των επιχειρήσεων, σε σχέση με άλλες χώρες, σαφώς περιορισμένα. Όλα αυτά διαφοροποιούν την περίπτωση της χώρας μας από εκείνη των άλλων κρατών».