Η άποψη ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 εκτόξευσαν το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας για κάποιους είναι αντικειμενική και για άλλους υποκειμενική. Πάντως, εν μέσω οικονομικής κρίσης, η FΙFΑ έχει υπερπροσφορά προτάσεων για την ανάθεση των Μουντιάλ του 2018 και του 2022 και μάλιστα από χώρες οι οποίες βιώνουν σήμερα μία από τις χειρότερες κρίσεις στην ιστορία τους. Η Ιαπωνία, το δημόσιο χρέος της οποίας ανέρχεται στο 200% του ΑΕΠ, οι ΗΠΑ, των οποίων το εξωτερικό χρέος υπολογίζεται σε 11,4 τρισ. δολάρια, η Πορτογαλία, η οποία βρίσκεται στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης, η Αγγλία, σε κάθε πολίτη της οποίας αναλογούν 150.000 ευρώ δημόσιου χρέους, και η Ρωσία, η οποία χρεοκόπησε το 1998, συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που ανακοίνωσαν ότι θα διεκδικήσουν τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018.

Η Πορτογαλία, η οποία έχει έτοιμες τις αθλητικές υποδομές από το 2004 που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, προτίθεται να καταθέσει κοινή υποψηφιότητα με την Ισπανία, η οποία επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με την ανεργία να έχει ξεπεράσει το 20%. Για κάποιες χώρες η ανάληψη μιας κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης λειτουργεί ως εφαλτήριο ανάπτυξης και για ορισμένες άλλες ως κερκόπορτα χρεοκοπίας. Ολα είναι θέμα οικονομικών δυνατοτήτων, προγραμματισμένων επιλογών, σωστού τάιμινγκ και κρατικής υπευθυνότητας.

Η Ουκρανία για παράδειγμα επικράτησε της Ιταλίας, της Τουρκίας και της Κροατίας στη διαδικασία διεκδίκησης (μαζί με την Πολωνία) του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου 2012 και τώρα όντας υποχρεωμένη να τηρήσει κατά γράμμα τα συμβόλαια που υπέγραψε με την UΕFΑ δανείζεται από τις διεθνείς αγορές με υπέρογκα επιτόκια.

Η Αγγλία, η οποία εν μέσω οικονομικής χρήσης και με το δημόσιο χρέος της να καταγράφεται στα 857 δισ. στερλίνες θα διοργανώσει το 2012 στο Λονδίνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι μαθημένη στα δύσκολα. Για αρκετά χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι πολίτες της σιτίζονταν με κουπόνια, όμως το Λονδίνο διοργάνωσε το 1948 με επιτυχία για τα δεδομένα της εποχής τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Ιαπωνία πάντως έκανε ήδη την επιλογή της ανακοινώνοντας χθες ότι θα διεκδικήσει τελικά το Μουντιάλ του 2022 επειδή θεωρεί δεδομένο ότι το 2018 η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη θα φιλοξενηθεί σε χώρα της Ευρώπης. Μεταξύ άλλων, αντίπαλος της Ιαπωνίας θα είναι η Ν. Κορέα με την οποία συνδιοργάνωσαν το Μουντιάλ του 2002.