Η τεχνική του επαναπρογραμματισμού ενηλίκων κυττάρων έτσι ώστε να συμπεριφέρονται ως πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα (κύτταρα ΙΡS) μπορεί να μειώσει και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις και να καταργήσει την ανάγκη πειραμάτων σε ζώα για την ανάπτυξη φαρμάκων.

Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα στέλνει ένας πρωτοπόρος του τομέα των βλαστικών κυττάρων, ο καθηγητής κ. Τζέιμι Τόμσον από το Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν.

Ο δρ Τόμσον, ο οποίος ηγήθηκε ομάδας που το 2007 δημιούργησε τα πρώτα βλαστικά κύτταρα με χρήση επαναπρογραμματισμού ενηλίκων ανθρωπίνων κυττάρων- ταυτοχρόνως άλλη μία ομάδα, εκείνη του Σίνγια Γιαμανάκα από το Πανεπιστήμιο του Κιότο ανέφερε ότι έφθασε στο ίδιο επίτευγμα-, ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τhe Τimes»: «Εάν οι μελέτες μας είναι επιτυχημένες θα μειώσουν σημαντικά τα πειράματα σε ζώα και ίσως κοντά στο τέλος της ζωής μας δούμε την πλήρη κατάργηση της χρήσης πειραματόζωων σε ορισμένες περιπτώσεις».

Τα κύτταρα ΙΡS χρησιμοποιούνται ήδη ως πηγή ανθρώπινων ιστών οι οποίοι παρέχονται για δοκιμές υποψήφιων φαρμάκων σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Με τον τρόπο αυτό λιγότερα φάρμακα που δεν φαίνονται αποτελεσματικά προχωρούν σε πειράματα σε ζώα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η εταιρεία Cellular Dynamics, η οποία δημιουργήθηκε από τον καθηγητή Τόμσον, χρησιμοποιεί ήδη τέτοιου είδους πολυδύναμα κύτταρα προκειμένου να δημιουργήσει κύτταρα της καρδιάς τα οποία φαρμακευτικές εταιρείες χρησιμοποιούν για την ανάπτυξη καρδιολογικών φαρμάκων. Μάλιστα, το ερχόμενο έτος η εταιρεία θα παραγάγει κύτταρα της καρδιάς με εφαρμογή επαναπρογραμματισμού ενηλίκων κυττάρων, τα οποία θα έχουν ληφθεί από άτομα διαφορετικών φυλών, αλλά και διαφορετικού γενετικού προφίλ.