Με νομοθετική ρύθμιση διασφαλίζεται ότι δεν πρόκειται να θιγούν από τις επερχόμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό όσοι θεμελιώσουν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στο 2010. Οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται χωρίς να επηρεαστούν από τις νέες ασφαλιστικές ρυθμίσεις όταν αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν. Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν υποβάλει παραίτηση από την αρχή του έτους να την ανακαλέσουν- εντός ενός μηνός- και να επανέλθουν στην εργασία τους.

Στόχος της παρέμβασης είναι να ανακοπεί το κύμα φυγής που παρατηρείται κατά κύριο λόγο στον δημόσιο τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή 110.000 γυναίκες στο Δημόσιο έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσουν.

Ενδεικτικό της ανησυχίας των ασφαλισμένων είναι ότι στον δημόσιο τομέα από την αρχή του έτους έχουν υποβληθεί πάνω από 15.000 αιτήσεις, εκ των οποίων 5.000 κατατέθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Αρκεί να αναφερθεί πως τον Απρίλιο οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση αυξήθηκαν κατά 85% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.