Στο νεοδημοκρατικό «οικοσύστημα του Μαξίμου» εστιάζει πλέον την έρευνά της η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η οποία διερευνά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου, μετά και την κατάθεση-«φωτιά» του πρώην υφυπουργού Οικονομικών κ. Π. Δούκα, ο οποίος «καίει» το άλλοτε «γαλάζιο» πρωθυπουργικό περιβάλλον και ως εκ τούτου και τον ίδιο τον κ. Κ. Καραμανλή. Ετσι, αύριο έχει κληθεί να καταθέσει ο άλλοτε στενός συνεργάτης του τέως πρωθυπουργού και πρώην υπουργός Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος, ενώ την προσεχή Δευτέρα ο τότε διευθυντής του γραφείου του κ. Ι. Αγγέλου. Αύριο εξάλλου έχει κληθεί και ο πρώην «τσάρος» της Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος ωστόσο αξιώνει από την Επιτροπή να αιτιολογήσει την απόφασή της να τον καλέσει να καταθέσει ως μάρτυρας για την πολύκροτη υπόθεση.

«Το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε την πορεία της υπόθεσης, αφού τον Ιούνιο του 2004 μου τηλεφώνησε ο κ. Γιάννης Αγγέλου, διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, και μου ζήτησε να εξετάσω κατάπροτεραιότητα τη γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων» , με την οποία προχώρησαν οι ανταλλαγές εκτάσεων του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπαιδίου, ήταν η δήλωση του κ. Δούκα που τάραξε τα νερά. Ερμηνεύοντας δε την «καρατόμησή» του από τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια στις τελευταίες εκλογές είπε ότι «θυσιάστηκα ως εύκολη Ιφιγένεια που δεν διατηρούσε εκλεκτικές σχέσεις με το τότε οικοσύστημα Μαξίμου», επισημαίνοντας ότι «έπρεπε να πέσουν οι προβολείς σε κάποιον για να μην πέσουν σε άλλους, πιο κομματικά προνομιούχους».

Υπό τον θόρυβο που προκάλεσαν τα «πυρά» του κ. Δούκα, τινάζοντας στον αέρα τη «γραμμή άμυνας» που είχε χαράξει εξ αρχής το πρωθυπουργικό περιβάλλον του κ. Καραμανλή επιδιώκοντας να μείνει εκτός «κυκλώνα», καταθέτουν σήμερα και οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση πρώην υπουργοί κκ. Αλ. Κοντός και Ευ. Μπασιάκος, ενώ χθες ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζας, παίρνοντας αποστάσεις από τους χειρισμούς που οδήγησαν στις σκανδαλώδεις ανταλλαγές, εστίασε στην απόφασή του (10.10.2008) για την ανάκληση των εγκριτικών αποφάσεων των πρώην υπουργών του ΠαΣοΚ κκ. Γ. Δρυ και Απ. Φωτιάδη σχετικά με την κυριότητα επί της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων περιοχών για να υποστηρίξει ότι με τη διοικητική αυτή πράξη ουσιαστικά όλες οι ανταλλαγές ήταν άκυρες.

Χθες εξάλλου ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σ. Τσιτουρίδης στην κατάθεσή του ανέφερε χαρακτηριστικά όσον αφορά τις πιέσεις που ασκούσαν οι μοναχοί ότι την πρώτη φορά που τον επισκέφθηκαν ο νεότερος εξ αυτών (προφανώς ο κ. Αρσένιος ) άνοιξε έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή για να του δείξει τα ακίνητα που επιθυμούσε η Μονή. Και χαρακτήρισε απολύτως ψευδή τον ισχυρισμό του κ. Εφραίμ ότι «ο Τσιτουρίδης μας σφύριξε τις ανταλλαγές» και ότι οι μοναχοί «σύρθηκαν σαν τα κουταβάκια» , όπως ήταν η έκφραση του ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου, από τους πολιτικούς.