Η τελευταία προσπάθεια εθνικής συνεννόησης ξεκινά σήμερα στη Βουλή, με τη συζήτηση και την ψήφιση της συμφωνίας για την παροχή οικονομικής βοήθειας στη χώρα μας. Και όπως φαίνεται, και αυτή η προσπάθεια θα πάει χαμένη!

Για τον απλούστατο λόγο ότι κανένα από τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή δεν έχει δείξει ως σήμερα διάθεση για ειλικρινή διάλογο, όπως κάνουν όλες οι χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Στην Πορτογαλία, για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κάθησαν στο ίδιο τραπέζι συμφωνώντας στα οικονομικά μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν.

Στην Ελλάδα όχι μόνο δεν κάνουν κάτι ανάλογο, αλλά βρίσκουν προφάσεις για να αποφύγουν ακόμη και μια απλή συζήτηση, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση, αφού έκανε έναν αγώνα δρόμου για να πείσει τα άλλα κόμματα ότι εκείνη πρώτη είχε προτείνει τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, φρόντισε στη συνέχεια να την αποφύγει ως τη στιγμή που ανακοίνωσε τα νέα μέτρα, δημιουργώντας την εντύπωση για μία ακόμη φορά ότι θέλει την αντιπολίτευση ως «ντεκόρ» σε προειλημμένες αποφάσεις. Από την άλλη πλευρά η ΝΔ δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα υπερψηφίσει ή αν θα καταψηφίσει τη συμφωνία, προκαλώντας εύλογες απορίες για το τι θα πρότεινε ο κ. Σαμαράς αν το συμβούλιο των αρχηγών συνεδρίαζε νωρίτερα. Ακόμη και τώρα η ΝΔ επιμένει να λειτουργεί με παλαιοκομματικές λογικές, κατηγορώντας τους αντιπάλους της, χωρίς να προτείνει εναλλακτικές λύσεις.

Οσο για τα κόμματα της Αριστεράς, αυτά αρνήθηκαν και να προσέλθουν στον διακομματικό διάλογο, επιμένοντας ότι πρέπει να ακυρωθεί η συμφωνία με αγώνες στους δρόμους και κινητοποιήσεις ακτιβιστικού χαρακτήρα.

Με λίγα λόγια, όλα σχεδόν τα κόμματα δείχνουν να μην έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και εξακολουθούν να πορεύονται σαν να μην έχει συμβεί τίποτε σοβαρό.

Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η κρίση αξιοπιστίας που βυθίζει συνεχώς τη δημοτικότητά τους αυξάνεται και άλλο από τη συμπεριφορά που επιδεικνύουν ακόμη και σήμερα, επιχειρώντας να αξιοποιήσουν πολιτικά μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση.

Ακόμη και τώρα η Ελλάδα δείχνει να σπαράσσεται, ενώ στα λόγια όλοι ζητούν εθνική συστράτευση και υπευθυνότητα.

Κάποιοι υποστήριζαν μέχρι πρότινος ότι αν η χώρα χρεοκοπήσει ο κύκλος της ζωής του πολιτικού συστήματος, όπως λειτουργεί ως σήμερα, θα τελειώσει. Η χώρα φαίνεται ότι τελικώς θα τη γλιτώσει. Αλλά δεν θα τη γλιτώσουν οι πολιτικοί που συνεχίζουν να πολιτεύονται ως «μαυρογιαλούροι»…

vchiotis@tovima.gr