Τι έγινε στη χθεσινή συνομιλία του κ. Αντ. Σαμαρά (στο σκίτσο) με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη; Διατυπώθηκαν θέσεις που ενδεχομένως προδιαγράφουν εξελίξεις. Ενδέχεται δηλαδή η Νέα Δημοκρατία να είναι έτοιμη να απορροφήσει την κρίση (χωρίς να είναι σίγουρο ότι μπορεί να την αντέξει).

Η Ντόρα (σύμφωνα με όσα είπε χθες στον πρόεδρο) ψηφίζει «ναι» στη συμφωνία με την Ευρώπη και το ΔΝΤ γιατί πιστεύει πως όταν 15 ευρωπαϊκά κοινοβούλια ψηφίζουν για να στηρίξουν την Ελλάδα το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να είναι διασπασμένο.

Για τον κ. Σαμαρά ο προβληματισμός είναι διαφορετικός. Κατ΄ αρχήν, μαθαίνω ότι τον πιέζουν για το «ναι» συνομιλητές του από το πεδίο της οικονομίας, γνωστοί επιχειρηματίες του τραπεζικού χώρου, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι καταστρεπτικό για τη χώρα η ελληνική Κεντροδεξιά να πάρει θέση αντίστοιχη με εκείνη του ΚΚΕ.

Ο ίδιος όμως έχει εκμυστηρευθεί σε συνεργάτες του ότι δυσκολεύεται να υπογράψει «μια συμφωνία για την απώλεια εθνικής κυριαρχίας» και ότι το ένστικτο και η πολιτική ιστορία του τον οδηγούν να την καταψηφίσει. Πολιτικοί που τον γνωρίζουν στοιχηματίζουν ότι αυτό ακριβώς θα κάνει.

Αλλωστε κάτι ανάλογο έκανε και με το «Μακεδονικό» το 1993 και όπως αποδείχθηκε «του βγήκε». Μαθαίνω λοιπόν ότι στη Ρηγίλλης προετοιμάζονταν ήδη από χθες σχέδια ομιλίας με σημαία το «όχι». Ωστόσο, επειδή οι στιγμές είναι ιστορικές όλα παραμένουν ανοιχτά. Κοντολογίς, είτε ο Αντώνης θα κάνει πίσω είτε η Ντόρα θα αλλάξει γνώμη είτε θα αρχίσει το «πάρτι διαζυγίου»…

***

Αγωνία επικρατεί στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον αφού πέραν της επίσημης θέσης της Νέας Δημοκρατίας ουδείς μπορεί να προσδιορίσει τη θέση του κ. Παντελή Οικονόμου.

Συνάδελφοί του βουλευτές είπαν σε συνεργάτη μου ότι ο γνωστός και ως «πραγματικός σοσιαλιστής» βουλευτής του ΠαΣοΚ προβληματίζεται έντονα. Να ψηφίσει «όχι» και να γράψει Ιστορία ή να πει το μεγάλο «ναι» και να μείνει στην Ιστορία ως σοσιαλιστής του γλυκού νερού; Ευτυχώς η αγωνία θα κρατήσει λίγες μόνο ώρες.

***

Ανάλογα υπαρξιακά προβλήματα με ιδεολογική διάσταση κατατρύχουν και την κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου . Η Μαριλίζα είχε υποστηρίξει τον Μάρτιο ότι τα (τότε) μέτρα δεν ταιριάζουν στην ιδεολογία του ΠαΣοΚ. Οι φίλοι της πάντως στοιχηματίζουν ότι από τον Μάρτιο ως τώρα έχει περάσει αρκετός χρόνος για να προσαρμόσει την ιδεολογία της ακόμη και η υπουργός Υγείας.

***

Κακεντρεχείς φίλοι του από το ΠαΣοΚ λένε ότι ο δήμαρχος Δάφνης κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης περπατούσε αγέρωχος προσερχόμενος προχθές σε εκδήλωση και πίσω του ένας δουλοπρεπής δημοτικός σύμβουλος τον ακολουθούσε κρατώντας το σακάκι του.

Επιφυλάσσομαι πάντως να υποστηρίξω την άποψη ότι πρόκειται για ένα ακόμη κρούσμα δημοτικής αλαζονείας γιατί όπως λένε οι πιο ψύχραιμοι ο δήμαρχος απλώς είναι πολύ αγαπητός μεταξύ των συμβούλων του συνδυασμού του.

***

«Τι μάρκα γιαούρτι προτιμάς;» . Πρόκειται για μήνυμα σε e-mail που αποστέλλεται μαζικά στα πολιτικά γραφεία το τελευταίο διάστημα. Πολιτικός που το έλαβε είπε σε συνεργάτη μου ότι θεωρεί το μήνυμα υπερβολικά αισιόδοξο. «Ουδείς πιστεύει ότι μπορούμε να τη βγάλουμε “καθαρή” μόνο με μερικά γιαουρτώματα και μάλιστα με το γιαούρτι της αρεσκείας μας» τόνισε.

***

Πέντε φορές σε διάστημα ενός μηνός έγινε διάρρηξη στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ στην οδό Φιλελλήνων. Την πρώτη φορά δεν βρήκαν χρήματα και έφυγαν. Τη δεύτερη πήραν έναν υπολογιστή, την τρίτη πήραν άλλον έναν υπολογιστή και μια αριθμομηχανή, την τέταρτη τίποτε και την πέμπτη άλλον έναν υπολογιστή.

Ολα αυτά έκαναν τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρο να ζητήσει ειδική προστασία των γραφείων από τον κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη – αν και όλα δείχνουν ότι οι διαρρήκτες μπορεί απλώς να είναι… fans του mister ΑΔΕΔΥ και να θέλουν να διαβάσουν πρώτοι τις σκέψεις του για τις εξελίξεις, όπως καταγράφονται καθημερινά στους υπολογιστές της οργάνωσης.

***

Οι εμπειρότεροι πολιτικοί θεωρούν ότι οι εκδηλώσεις λαϊκής διαμαρτυρίας δεν δείχνουν παρά την ανωριμότητα του λαού. Κανονικά- λένε- οι πολίτες ενός κράτους με τέτοια παράδοση στην προαιρετική τήρηση των νόμων δεν θα έπρεπε να φοβούνται ότι μπορεί ποτέ να πραγματοποιηθούν δραματικές αλλαγές.

Και αναφέρουν ως παράδειγμα το φορολογικό νομοσχέδιο του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου το οποίο ψηφίστηκε πριν από είκοσι ημέρες, αλλά δεν εφαρμόζεται. «Για να εφαρμοστεί το φορολογικό χρειάζονται 147 υπουργικές πράξεις» αναφέρει πολιτικός με εμπειρία στα φορολογικά «και αυτό δεν πρόκειται να γίνει ούτε σε έξι μήνες».