Σε καθεστώς συνεχούς αμφισβήτησης τίθενται πλέον οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας με πρώτη την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας την οποία υπογράφουν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικοί φορείς και η οποία καθορίζει τα κατώτατα όρια των αμοιβών. Η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα εισάγει- προς ψήφιση- δύο ρυθμίσεις που αποδυναμώνουν τις συμβάσεις και οδηγούν σε σταδιακή κατάργηση τον θεσμό.

Η πρώτη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα σε συμβάσεις κατώτερες της ΕΓΣΣΕ, όπως είναι οι κλαδικές ή οι επιχειρησιακές, να αποκλίνουν επί τα χείρω από τη σύμβαση της ΓΣΕΕ. Αυτό στην ουσία καταργεί τις ρυθμίσεις που εισάγει η γενική σύμβαση και κατ΄ ουσίαν καταργεί και την ίδια τη σύμβαση, αφού οι διατάξεις τροποποιούνται προς το χειρότερο. Ως τώρα οι κλαδικές συμβάσεις λαμβάνουν ως βάση την ΕΓΣΣΕ και κινούνται, επί τα βελτίω, πέραν αυτής. Μάλιστα, εφόσον το μέτρο αυτό συνδυαστεί με την κατάργηση του δικαιώματος των συνδικάτων για μονομερή προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, γίνεται κατανοητό ότι πλέον θα «καρκινοβατούν» κάθε λογής διεκδικήσεις, με αποτέλεσμα να γίνεται ατελέσφορη η τελική σύναψη οποιασδήποτε σύμβασης, κάτι που θα οδηγήσει στην πλήρη ατονία του θεσμού. Η δεύτερη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα πρόσληψης νέων ως 24 ετών με μισθούς κατά 20% χαμηλότερους των κατώτατων αμοιβών. Πρόκειται για προσλήψεις μαθητείας ή απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, που θα διαρκούν ένα έτος και οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν ως αμοιβή το 80% του κατώτατου μισθού (595 ευρώ αντί 740 ευρώ). Σημειωτέον ότι στις περιπτώσεις αυτές ο ΟΑΕΔ θα καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Α. Λοβέρδος σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις σημειώνοντας ότι δεν καταργούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά τα συγκεκριμένα «επί μέρους ζητήματα» . Επανέλαβε μάλιστα ότι «όλα αυτά γίνονται με στόχο τη σωτηρία της πατρίδος, έναν στόχο πίσω από τον οποίο στοιχιζόμαστε».

Το πακέτο των μέτρων που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις περιλαμβάνει αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων, ενώ στην κοινωνική διαβούλευση τίθεται το θέμα της μείωσης του ποσού των αποζημιώσεων. Επίσης αντικείμενο κοινωνικού διαλόγου θα αποτελέσουν και οι όροι για τους οποίους θα δίδεται πλέον το δικαίωμα προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.